Translate

вторник, 12 октомври 2010 г.

Новият омбудсман на България е Константин Пенчев


Той бе номиниран от ГЕРБ и избран, предизвестено и при вял дебат, от парламента на 07.10 т. г.. при тайно гласуване, продължило повече от два часа, за него са гласували137 народни представители.
Пенчев ще заеме мястото на Гиньо Ганев, който завърши петгодишния си мандат през април тази година и ще изпълнява длъжността - национален омбудсман до 2015 година.
Пенчев е роден на 21 март 1952 г. в София. Завършил е право в СУ. Има специализация по защита на конкуренцията във Франция през 1991 г.Съдия от кариерата, бил е адвокат десет години. Депутат е, от 2001 до 2004 г., в 39-ото народно събрание от НДСВ.
През март 2004 г. бе избран за председател на Върховния административен съд и мандатът му трябваше да изтече през март 2011 г. Член е и на Висшия съдебен съвет по право.
Женен е. Има дъщеря и син. Владее френски, руски и английски език.
Пенчев няма да поеме веднага поста, защото му предстои сложна процедура по освобождаването му от председателския пост във ВАС и като член на Висшия съдебен съвет.
Пред депутатите той декларира, че би бил "обществен адвокат, но със съзнание и задръжки на съдия" и допълни, че за седемте години, през които е бил ръководител на ВАС, си е създал много врагове сред висшите магистрати и политици.
-Дали ще защитавам еднакво всички граждани? Не, няма. Има т. нар. уязвими групи граждани, които ще защитавам по-енергично, това са инвалидите и децата от социалните домове.
По думите му омбудсманът "трябва да бъде във всяко полицейско управление, където се чува за полицейско насилие, дори и в ямболския блок 20".
Освен обществен защитник и обществен медиатор между гражданите и институциите, омбудсманът трябва да е и коректив на властта и за това той има много силни правомощия – да посочва лошите практики, да сезира ВКС и ВАС за противоречива съдебна практика, както и да сезира Конституционния съд.
При изпълнение на последното си правомощие, аз ще бъде много внимателен да не защитавам конюнктурни и лобистки интереси, заяви Пенчев.

Няма коментари:

Публикуване на коментар