Translate

петък, 8 октомври 2010 г.

Парите за здраве ще отиват за здраве, декларира премиерът

Пред лекарите от националния съвети уточни, че става въпрос както за парите от здравни вноски, така и за трансферите от държавата за осигуряваните от нея групи лица.Срещата бе на 05.10. т. г.

НЗОК ще се отдели от държавата, а зам. министърът на финансите Владислав Горанов ще бъде изваден от Надзорния й съвет. Неплащането на здравни вноски пък ще се криминализира с промени в Наказателния кодекс. Това не може да продължава. Напил се в кръчмата, три дни го лекуваме за счупен нос и накрая не плаща, поясни премиерът и продължи:
-Понеже ми омръзна да съм няколко министри едновременно, казахме: здравна каса я правя публично дружество, такова, каквото си е, . Досега здравната каса е била като пощенска кутия и финансовия министър е определял парите,. Когато обаче касата се отдели от държавата, бордътн а касата и лекарския съюз ще могат да определят кое колко струва. Аз искам държавата да я дръпна от това преразпределение, заяви министър-председателят.
Той обаче не се  съгласи с предложението на лекарския съюз да бъдат премахнати делегираните бюджети, но бе склонен те да бъдат преименувани на прогнозируеми бюджети и да се запишат санкции за неизпълнението им, защото трябва да се въведе правилото колкото печелиш – толкова харчиш. Няма друга логика в икономиката и в бизнеса, бе неговия аргумент.
Премиерът не бе съгласен още и с предложението Надзорният съвет сам да избира председателя си, както и управителя на здравната каса. Това не може да стане по простата причина, че е записано в закон, твърдо обясни той.

Министър-председателят заяви още, че не е дошъл на срещата с лекарите за да обсъжда протестите. „Ако искате протести – в Гърция всеки ден има протести. Това е ваше решение, което не ме касае. В случая искам да знаете какви са реалностите в държавата”, каза той.
-----
По време на заседанието на Тристранния съвет, проведено на 05.10. т. г. БЛС не отстъпи 2% от здравната вноска официално да отиде за пенсии, ето защо премиерът Бойко Борисов и синдикатите се обединиха около идеята за 3-процентен скок на вноските за пенсия.
Срещу нея обаче се обявиха работодателите, а председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев определи идеята като „безумна”.
Междувременно обаче социалният министър Тотю Младенов потвърди в Министерски съвет, че от 2011 г. осигурителната вноска ще се повиши с 3%. От тях 2% ще отиват за фонд „Пенсии” и 1% за фонд „Безработица”.

Няма коментари:

Публикуване на коментар