Translate

вторник, 12 октомври 2010 г.

Вие ви се свят - лекарят ще прецени дали имате синдром на Мениер, вертиго, мигрена, дори инсулт

Виенето на свят не само създава дискомфорт, но може да бъде симптом на заболяване. Затова, ако често ви се случва, на всяка цена трябва да изясните причината.
Световъртеж може да има при пътуване или ако сте на виенско колело примерно. В подобни случаи може да се получи несъответствие между вестибуларния апарат и мозъка, което е свързано . с неприятното усещане. При височина също е допустимо да ви се вие свят. Повод за тревога няма. Световъртеж е възможен, ако не сте се нахранили. Причината е в недостига на гликоза в кръвта.
Това са единични случаи, които не трябва да будят притеснение. Нужда от лечение обаче има, ако виенето на свят се случва често.
Има пристъпи, които продължават с часове и са съпроводени с шум в ушите.
Слухът може да е намален. Тогава не е изключено лекарят да ви каже, че страдате от болестта на Мениер. Тя възниква, ,когато течностите, 'миещи слуховата и вестибуларната част на вътрешното ухо, стават повече от обичайното, или при промяна на съотношението  на електролитите.
Друго заболяване, свързано със световъртеж, се проявява с усещането за преместване на собственото тяло    или    околните
предмети в пространството. Може да е съпроводено с гадене или повръщане. В подобни случаи по всяка вероятност става дума за вертиго.
Ако виенето на свят започне незабележимо и е съпроводено с едностранна загуба
на слуха, трябва да се направи изследване за злокачествено мозъчно образувание.
Шум в ушите, при който има виене на свят, непоносимост към свят светлина и звуци, може да бъде предвестник на мигрената.
Остро възникналото виене на свят, съчетано с изгубване на съзнанието, нарушения в зрението, променена чувствителност, отпадналост или трудности с координацията, едностранна пареза на тялото, може да бъде предизвикано от такава сериозна причина, каквато е нарушението в мозъчното кръвообращение (инсулт). При възникването на тези симптоми повикайте незабавно бърза помощ.
Сърдечната област боли не само от сърце

Казват, че сърцето не боли. Да, но има страдания, които се изявяват под формата на сърдечни болежки. Кои са те?
Заболявания на белите дробове, като плеврит, пневмоторакс или астма наподобяват стенокардната болка. Намесата на лекар е задължителна. за да се прецени правилно състоянието. Остеохондроза на шийния или гръдния отдел на гръбнака също може да се изяви с болка в сърдечната област. Паническите атаки, при които има безпричинна тревога, сърцебиене, задушаване и изпотяване, протичат с усещане за болежки на мускула.
Маска на стенокардия има при болести на храносмилателния тракт - възпаление или херния на хранопровода, примерно. Появяват се и парещи, продължителни киселини. Болката в гърдите обикновено възниква след ядене или в легнало положение.
Прищипването на нерв също предизвиква болка в гърдите. Случва се обикновено при вдигане на ръцете или извъртане на тялото. При гръдна болка обаче не си поставяйте сами диагноза, а посетете кардиолог. Проверката на мотора не е излишна. Лекарят ще направи електрокардиография (ЕКТ), а ако прецени - и холтер-изследване. Тогава трябва да изтърпите 1 -2 денонощия с налепени по тялото си. След съпоставка на данните ще стане ясно свързани ли са оплакванията ви със сърдечно заболяване, или се дължат на друг проблем.
Марио СИМЕОНОВ-в-к „Марица”

Няма коментари:

Публикуване на коментар