Translate

понеделник, 4 октомври 2010 г.

Единение срещу кризата


Злите езици мърморят, че новият здравен министър д-р Стефан Константинов бил номиниран по идея на Иван Костов. И че бил „автентичен седесар".
Може и да е така, но дали това ще се окаже зле или добре за здравеопазването, ще покажат близките месеци. Тъй че да не злобеем в аванс.  Защото предупреждения от този род ми напомнят за разменените писма между Максим Горки Ленин.
От остров Капри заболелият от туберкулоза руски писател му се похвалил, че най-сетне си е намерил за лекар „отличен болшевик". На което вождът му отговорил: „Алексей Максимич, гледайте да е отличен лекар, а не отличен болшевик!"
Та и в нашия случай. Дано пък този път изборът да не е бил на кръстовище... Но тук има и друго. Д-р Константинов бил член или симпатизант на СДС (ДСБ). За министър Божидар Димитров пък се изписаха тонове хартия, че бил бесепар. Е, и какво? Ами ако положението е такова, ако ножът на кризата е вече опрял до кокал, какво лошо има, ако генералът се ориентира към „правителство на националното спасение"? И не е ли политическият ни елит изчерпан, компрометиран и дори напълно изгубил обществено доверие, та да е печеливша само нова формула на власт за национално спасение? Та това е най-подходящият повод за радикална промяна на партийната философия на ГЕРБ - да управлява в съгласие и с участието на представители и на другите национално отговорни политически сили? Нима не ни е дошло до гуша от междупартийния пехливанлък? И не сме ли на този хал и заради двайсетгодишните безпринципни политически борби?
Тъй че цялостна правителствена реконструкция е жизнено необходима. Но дано тя е в посока на националното единение, а не на злощастни прояви на партиен културизъм. Поне докато се роди алтернативата на Бойко!
Горан  ГОТЕВ

Няма коментари:

Публикуване на коментар