Translate

вторник, 26 октомври 2010 г.

Броят на направления, които здравната каса налага на общопрактикуващите лекари, да бъде съобразен със сезона


През есента те да бъдат повече, защото заболеваемостта е по-голяма. Направлението за специалист да не важи един месец, а една година, без да се ограничава пациентът в броя на посещенията си.
Тези законови промени предложиха бургаски джипита на среща с народният представител от СДС д-р Ваньо Шарков, член на комисията по здравеопазване в НС, предаде BurgasNews.
Целта на срещата бе да се очертаят най-честите проблеми, които да бъдат предложени за законово решение в парламента.
Според бургаските джипита основният проблем на доболничната помощ е, че са принудени да въртят пациентите в омагьосан кръг, като ги препращат от един лекар на друг, заради липсата на пари за високоспециализирана помощ, за която накрая се налага пациентът сам да плати.
"Длъжен съм например да давам на хипертониците определен брой направления, така ме задължава законът, дори да му няма нищо. В същото време не мога да отделя направлението за човек, който наистина има нужда от него", посочи председателят на Съюза на общопрактикуващите лекари в Бургас д-р Петко Желязков. Той даде и друг пример - по Закона за здравето всички пациенти подлежат на профилактични изследвания, но ако лимитът за тях се надвиши следват санкции, от каквито джипито е застрашено и в случай, че не изпълни профилактични прегледи на всичките си пациенти.
Ще систематизирам предложенията на лекарите и ще ги предложа за обсъждане в Комисията по здравеопазване, заяви след края на срещата д-р Шарков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар