Translate

четвъртък, 14 октомври 2010 г.

Депутатите дали ще бъдат изследвани за хепатит В и С ?


Хепатитът може лесно и безболезнено да се диагностицира, посредством кръвни тестове. Под хроничен вирусен хепатит се разбира вирусна инфекция на черния дроб с вируса на хепатит В (НВV), вируса на хепатит С (НСV) и вируса на хепатит Д (НDV), която продължава повече от 6 месеца, с хистологични данни за хронично чернодробно възпаление. Носителството на хепатитни вируси означава, че човек може да бъде заразен, без самия той да се разболее. Освен това много хора се срещат с вируса, но не се разболяват, защото имат изградени антитела срещу него.
Диагнозата хроничен вирусен хепатит (НВV, НСV или НDV) се поставя само от лекар – специалист (хепатолог или гастроентеролог) в инфекциозна клиника, след направени специфични тестове и изследвания - при установяване на клинични и биохимични данни за чернодробно увреждане (АСАТ, АЛАТ, АФ, ГГТП) за повече от 6 месеца, наличие на серологични маркери за инфекция с HBV (HBsAg /ELISA/), HDV (anti-HDV total /ELISA/) или HCV (anti-HCV /ELISA III или IV генерация/), както и хистологични данни за хроничен хепатит.
При голяма част от пациентите АСАТ и АЛАТ могат да са в норма, но това не изключва необходимостта при съмнение да си направите тест за антитела, а ако той е положителен, и тест за вирусно натоварване - HCV RNA за хепатит С и HBV -DNA за хепатит В!
--------
Данните от скринингови изследвания, направени тази пролет показват, че от 130 души работещи в МЗ трима са носители на вируса на хепатит В, и на хепатит С.
От националното сдружение "Хепасист" съобщиха за това свое намерение, но то ще може да бъде реализирано, само след съгласието на парламента.

Няма коментари:

Публикуване на коментар