Translate

сряда, 13 октомври 2010 г.

Ексдиректор на НЗОК е назначен като държавен експерт при Симеон Дянков

През февруари 2010 г. Жени Начева бе назначена за директор на НЗОК, от управляващото мнозинство на ГЕРБ, а кандидатурата й бе лансирана лично от финансовия министър Симеон Дянков. Преди това тя бе директор на бюджетната дирекция на НЗОК. През април т. г. бе отстранена, по настояване на премиера Бойко Борисов, след като стана известно, че е проверявана от прокуратурата.
В момента се разследва за две престъпления по служба. Според Софийска градска прокуратура тя е нанесла на държавата щети за 1,6 млн. лева, като е разпоредила тези пари да бъдат преведени, неправомерно над лимитите, на СБАЛ "Хаджи Димитър" в Сливен, МБАЛ "Токуда" и ВМА.
Начева е назначена вече в отдел “Фискални и социални анализи и прогнози“ към Дирекция “Икономическо планиране и анализи“ в МФ.
Отделът се занимава с оценка на системите на здравеопазването, образованието и пенсионното осигуряване. По информация на електронното издание Mediapool звеното извършва остойностяването на медицинските дейности, на чиято база ще се определят цените в следващия Национален рамков договор.
Според експерти от МФ Начева е назначена по Закона за държавния служител, но не уточниха дали е проведен конкурс. Те заявиха, че е хубаво „един добър експерт” да работи във ведомството им.
Досега по обвиненията към Начева няма развитие, а гласуваното й доверие в МФ показва, че управляващите не я смятат за виновна за източването на касата, коментира Mediapool.
От Центъра за защита правата в здравеопазването смятат, че назначението на Начева е сигурен знак, че обвинението няма да стигне до съда.
Според Маргарита Немска, говорител на Софийската градска прокуратура, няма пречка Начева да бъде назначена на държавна работа. Тя обаче не се ангажира с конкретен срок, в който разследването ще приключи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар