Translate

вторник, 12 октомври 2010 г.

Премиерът Бойко Борисов каза: Костов ме моли да си почивам повече

В момента гледам да спася държавата от кризата и го правя, каза премиерът Бойко Борисов, но побърза да поясни, че спасението минава и през подкрепа към правителството.
Г-н Костов единствено и само дойде да ме помоли да бъдем силни, защото, когато се разколебая аз и ГЕРБ, се разглобява цялата десница. Това заяви пред bTV премиерът Бойко Борисов, по повод 20-минутната му среща с лидера на ДСБ, и в отговор на въпроса, дали има конфликт с Командира.
По думите на Борисов по-мил и любезен разговор той не бил водил с никого досега.
-В момента бюджетът е балансиран и това е доказано с изчисления на приходите и разходите, продължи той и коментира и здравната реформа, като заяви, че от 1 януари парите от вноските ще се харчат само за здравеопазване.
-Парите, които събират българите - 8% за здраве, вече е решено, те се харчат само за здраве. Нека да обясня, защото и Пламен Орешарски и Менда Стоянова не искат да кажат истината, такава каквато е, и къде шикалкавят всички по темата здравеопазване. Фискалният резерв към днешна дата е 6,7 млрд. лв. С парите, които се събират от здравната вноска, която предишното правителство увеличи от 6% на 8%, тези 2% се плащат в резерв и стоят в БНБ. С резерва от 1,3 млрд. не се плащат пенсиите, но всъщност стоейки той там, те вадят отдолу под него от фискалния резерв парите и плащат пенсиите, обясни премиерът.
Борисов коментира също така и реакцията на „Атака” по повод заявената подкрепа от страна на България за евроинтеграцията на Турция.
-Какво е решил лидерът на "Атака" и какво е решила неговата партия нито с мен е говорил, нито мога да се бъркам в работата на неговата партия. Както и аз не давам някой да се бърка в работата на моята партия. Ние подкрепяме европейската перспектива на Турция, но има много критерии, които страната трябва да изпълни, за да влезе в съюза. Аз не искам на границата си да имам азиатска Турция. Никой в Брюксел в момента не обсъжда дали Турция ще влиза в ЕС. Тази тема не стои днес, каза премиерът в заключение.

Няма коментари:

Публикуване на коментар