Translate

четвъртък, 28 октомври 2010 г.

Ефектът на плацебото


В превод от латински „плацебо” означава буквално „аз се харесвам". В медицината с думата се назовават средствата, които не притежават никакви лечебни свойства, тъй като най-често съдържа захар и калциев глюконат т. е. има неутрален състав. Плацебото се използва активно по време на клиничните изследвания, при които се изисква наличие на контролна група - на една част от участниците се дава истинско лекарство, а на друга - плацебо, като никой не знае какво е получил. Ако здравословното състояние на тези, които са получавали истинското лекарство, се е променило, а в контролната група - няма промени, това означава, че лекарството действа. Въпреки че състоянието на някои пациенти се подобрява и след приемането на плацебо.
През 1955 г. бостънският лекар-анестезиолог Хенри Бичър публикува в специализирано издание резултатите от 15 клинични изследвания, според които здравословното състояние при 1/3 от хората, страдащи от реални заболявания, се подобрява след приемането на плацебо.
Според него плацебото може „да предизвика значителни физиологични промени", в това число „обективни ефекти в органите-мишени, които могат да бъдат в по-голяма степен изразени, отколкото в резултат на силно „фармакологично въздействие".
Гари Голд, от Университета „Корнел", стига да извода, че плацебото притежава силен терапевтичен ефект при стенокардия, а също така предизвиква в организма реакции, идентични на ефекта от приемането на алкохол или кофеин.
Плацебото може да бъде не само под формата на таблетки, но и на инжекции или манипулации. Например, ако на пациента бъде казано, че му е направена операция (когато в действителност той само е отворен и зашит), нерядко неговото здравословно състояние се подобрява.
Учените днес смятат, че ефектът на плацебото се проявява само при болестите, свързани по един или друг начин с дейността на нервната система.

Няма коментари:

Публикуване на коментар