Translate

неделя, 3 октомври 2010 г.

Виаграта засилва действието на химиотерапията и едновременно с това ограничава вредните й ефекти, съобщи „Ню сайънтист“.


В момента много видове тумори се лекуват с доксорубицин – антибиотик, който убива клетките. Действието на лекарството е ограничено с неговата доза, но въпреки това е доста токсично. Пациентите са изложени на неприятни странични ефекти, включително гадене, повръщане, орални инфекции и поражения на сърцето.
Силденафилът, известен на пазара като виагра, действа, като потиска ензима PDE-5, контролиращ потока от кръв към пениса. Когато действието на този ензим е блокирано, стените на кръвоносните съдове се отпускат, като позволяват по-силен поток от кръв.
Учените вече са установили, че при различни видове рак се наблюдават повишени нива на ензима PDE-5. Изследователите от Държавния университет във Вирджиния са решили да проверят ефекта на силденафила при рак на простатата в комбинация с доксорубицин. Те открили, че лекарството усилва антитуморното действие на доксорубицина, като води до ликвидирането на повече ракови клетки и същевременно не оказва самостоятелен ефект. Освен това виаграта предпазвала сърцето от вредното въздействие на доксорубицина. Другите полезни действия на силденафила са намаляване на умората от часовата разлика при пътуване със самолет, лекуване на болестта на Крон и дори на целулита.

Няма коментари:

Публикуване на коментар