Translate

вторник, 12 октомври 2010 г.

Майка "под наем" съвсем скоро и в България


Идеята за сурогатна майка принадлежи на депутата от "Атака" Калина Крумова и вече е облечена в конкретни проекти за промяна на Закона за здравето и Семейния кодекс.
У нас майката "под наем" сега е реално забранена от българското законодателство.
Това обаче не пречи на търговията на черния пазар.
Кандидат - родилки „под наем” се оферират в интернет за сумите между 15 000 лв. за момиче и за момче - 20 000 лв.
Бездетни семейства прибягнали до услугите им често обаче се превръщат в жертви и са подложени на рекет от различно естество - заплахи от аборт, настояване за постоянно обгрижване, за най-различни придобивки, за още и още пари и т. н.. Платежоспособните двойки пък търсят решение в чужбина, където сурогатството е разрешено. Те плащат солено за това, без гаранции от защита на родното законодателство.
Предпочитаните от тях държави са Украйна и Гърция, тъй като са най-близко до България и поради факта, че там всичко това е законно.
Липсата на законов регламент кара българките, които по медицински причини не могат да износят бебе, да плащат по 40 000 лв. в Украйна, където сурогатното майчинство е добре уредено. Гърция също е приела закон за сурогатните майки. Но в него има клауза, че заместващата майка може да оспори родителството, ако биологичните родители са чужденци.
У нас сурогатна майка се предвижда да бъде жена, доказано здрава, на възраст между 21 и 43 г., женена с поне едно дете. Тя ще износва бебета, но само два пъти, с генетичния материал на семейството. Целта е, както да се пази нейното и на детето здраве, така и да се предотврати превръщането на сурогатството в бизнес.
От услугите и ще се ползват единствено бездетни двойки, в които съпругата, по медицински причини, не може сама да износи и роди своето дете. Желаещите семейства ще се записват в специален регистър. Разноските за износването и раждането на бебето ще поема бездетната двойка, която ще се грижи и за майката "под наем" през целия период на бременността.
За целта отношенията между двете страни ще се фиксират в договор, одобрен от съда.
В момента се обмисля как да бъде насърчено родилките „под наем” да бъдат от роднините на бездетните двойки.
-Много по-лесно е за контрол, по-малък е риск от злоупотреби, по-отговорно е поведението и от двете страни, категорични са специалистите.
Средно между 10 и 20 годишно ще са двойките, които биха се възползвали от тази нова услуга, твърди Крумова. Още при възникването на идеята лекари бяха категорично "за". Според някои от тях няма никакъв риск за плода, а заместващата майка се явява в ролята на своеобразен инкубатор. Цената от порядъка на 5-6 хиляди лева за тази услуга пък считат за напълно реалистична. Но отделно ще бъдат разходите за издръжка на родилката, смятат те.
Бездетните двойки и заместващите майки ще минат, през специална терапевтична програма.
Прави се психологическа, психиатрична и медицинска оценка на заместващата и на биологичната майка. Работи се с тях, през целия период на бременността и след нея, според нуждите от психологическа подкрепа. И двете майки трябва да са физически и психически здрави, хармонични и зрели личности с добро себепознание.
Програмата ще е за сметка на биологичните родители (бездетните двойки). Тя ще е платена, но все още не е уточнена цената и.
----
В САЩ много от щатите имат собствени закони за сурогатното майчинство. Най-често двойки, които искат да се сдобият с рожба, се заселват във Флорида и Калифорния заради благоприятните закони там.
На други места в САЩ обаче не е така. Незаконно е например да наемеш сурогатна майка в щата Ню Йорк, където не могат да се имплантират и ембриони. В Мигичан обаче договорът за сурогатно майчинство е невалиден и страните, които са го подписали, са заплашени от глоба от 10 00 долара или една година затвор.
Все по-модно става в САЩ наемането на сурогатни майки от самотни и богати мъже или от хомосексуални двойки, които искат да се сдобият с биологично дете, износено от непозната жена. Чужденци също могат да се възползват от сурогатно майчинство в САЩ. А новороденото автоматично получава американско гражданство.
Във Франция, както платеното, така и доброволното сурогатство са извън закона от 1994 г. В Унгария платеното сурогатство е незаконно. В Белгия и Холандия майката под наем е разрешена, но е забранено платеното сурогатство.
В Швеция въпросът не е изяснен законово. Според правилата родителите трябва да осиновят официално детето от сурогатната майка. Законът обаче й разрешава да задържи бебето, ако промени решението си преди осиновяването.
Във Великобритания договарянето за сурогатно майчинство е легално едва от 2009 г. Според приетия тогава закон не е разрешено да се плаща на сурогатната майка повече от разходите около раждането.
В Източна Европа в Украйна този вид раждане е абсолютно законно от 2002 г. насам, както и сурогатното майчинство в комбинация с дарение на яйцеклетка или сперма. Според закона донорът или сурогатната майка нямат абсолютно никакви права върху детето, което направо приема името на родителите, сключили договорът за сурогатство.
В Израел правителството легализира сурогатното майчинство, при което на жена се имплантира ембрион от чужди родители през март 1996 г. Това е първата страна в света с контролирано от държавата сурогатство. Всеки договор за износване на чуждо дете трябва да се одобрява директно от властите. Ограниченията там обаче са толкова големи, че някои от двойките, искащи дете, заминават за Индия или САЩ.
В Индия законът разрешава платено сурогатство, след решение на Върховния съд от 2002 г. Затова страната се очертава като един от лидерите при сурогатно майчинство за чужденци. В Индия цената за износването на дете от чужда жена е много ниска.
В Италия сурогатното майчинство е забранено. Последният хит сред италианките е остров Крит, където си намират сурогатни майки за по 9000 евро. Други 2 - 3 хиляди евро се дават за медицински разноски. Към тях се прибавят разходи за адвокати, съдия и за престоя на острова.
Въпреки че не съществуват официални статистики, предполага се, че поне 100-150 италиански двойки годишно търсят в чужбина сурогатни майки и половината от тях се връщат у дома с бебе.

Няма коментари:

Публикуване на коментар