Translate

понеделник, 4 октомври 2010 г.

Кандидатът за здравен министър бил острие на ДСБ, но Костов не знаел

Зависимостта от Иван Костов предизвиква страх и нервност у управляващите. Последният нов министър на здравеопазването се оказа член на ДСБ. Така ГЕРБ отстъпи управленска територия на Костов, обяви председателят на НДСВ Христина Христова при откриването на изнесеното заседание на Политическия съвет на жълтата партия във Варна.
С това свое изявление шефката на жълтите на практика хвърли в смут както управляващите, така и партньорите им в НС. Само Атака доволно потрива ръце, тъй като „случката“ налива вода в мелницата на лидера Сидеров срещу експремиера Иван Костов.
Каква е историята около „скритото партийно членство на доктора“?
Източници на vnews.bg твърдят, че публичното оповестяване на тъмносиньото партийното членство на Стефан Константинов дни преди гласуването му в парламента затяга в сложен възел премиера Бойко Борисов и лидера на ДСБ Иван Костов.
Интригата около номинирания за трети здравен министър доктор от Кюстендил звучи почти конспиративна. Според близки до кадровите кадрили в здравеопазването Константинов не бил коментирал с лидера на ДСБ поведението си при номинация за здравен министър. Т.е. Костов не бил известен за разговора на доктора с премиера. Борисов, твърдят нашите източници, също бил държан на тъмно от чужди и свои и не знаел за тъмносиния партиен билет на Стефан Константинов. Което, ако е вярно, ще рече, че докторът е ползван – съзнателно или несъзнателно – в ролята на клин между управляващия Борисов и партниращия му в парламентарното мнозинство Костов.
Залаганията след оповестяването на партийното членство на кандидат-министъра варират в двата полюса. От единия твърдят, че Борисов ще го изтегли за нечиста игра преди гласуването му в парламента. Полярната позиция обаче е, че премиерът ще вкара кандидат-министъра за одобрение – първо, за да демонстрира, че е над партийните цветове, и второ – защото с Костов всъщност партнират на едно ниво под публичното доста успешно и то по традиция, а не по изключение или недоразумение.
Каква е истината ще стане ясно в сряда, когато номинацията на д-р Стефан Константинов трябва да влезе в парламента за подкрепа.
Доктори припомнят, че заигравката му с властта, е била разчетена за първи път на последния лекарски събор на БЛС. Тогава действащият по онова време заместник на съсловната организация д-р Константинов гласува въздържал се по предложението на гилдията да не влизат в пазарлъци с властта и да спазят решенията за протест.

Няма коментари:

Публикуване на коментар