Translate

вторник, 26 октомври 2010 г.

Моделът на управление на Иван Костов прилича на модела на Бойко Борисов

Ако парламентарните избори са днес, ГЕРБ ще ги спечели с 35.2 %, показва, показва национално проучване на Галъп Интернешънъл, направено в периода 30 септември - 7 октомври 2010 година, сред 1010 души в страната.
След ГЕРБ се нареждат БСП с 13.8 %, ДПС - 6.8 %, Синята коалиция - 3 %, Атака - 2.9 %, РЗС и НДСВ - 0.5 % и 5.3 % за останалите политически сили. Едновременно с това обаче се наблюдава и нарастване в дела на отказващите се от гласуване като само за месец октомври те са 32 %, срещу 19,2 на сто преди година.
Проучването е направено за първите 15 месеца от управлението на правителствата на Иван Костов, Симеон Сакскобургготски, Сергей Станишев и Бойко Борисов.
Данните от него показват, че рейтингът на Иван Костов през първите 15 месеца от управлението главно е спадал - от 27 на 11 %. При Симеон Сакскобургготски се наблюдава спад с 60 % през първите 15 месеца, а Сергей Станишев започва при ниски рейтингови нива - 12 % и завършва с минусови показатели - минус 27 %.
Основен извод, който се налага е, че динамиката в рейтинга на Бойко Борисов се доближава до динамиката в рейтинга на Иван Костов. Може да се направи заключение, че правителството на Бойко Борисов го очаква същата съдба на правителството на Иван Костов ако продължава да управлява по същия начин.
Данните от проучването показват също така, че рейтингът на правителството на Иван Костов е по-висок от рейтинга на правителството на Бойко Борисов, а личният рейтинг на Борисов е значително по-висок от рейтинга на Симеон Сакскобургготски.
Те показват още, че действието на правителството на Борисов в борбата с престъпността, управлението на страната като цяло, корупцията и отношението на ЕС към България са оценени положително. Участниците в проучването обаче оценяват отрицателно водената политика спрямо приватизацията, данъците, образованието, селското стопанство, производството, безработицата, материалното положение на хората и здравеопазването.
Като най-голям минус на правителството е отчетена водената политика в здравеопазването, където през месец август са отчетени минус 37 %, а до месец октомври те нарастват до минус 62 %.

Няма коментари:

Публикуване на коментар