Translate

сряда, 20 октомври 2010 г.

Националната кампания за здравословно хранене, под мотото „Хранене и хронични заболявания”, стартира във Варна и ще приключи в Пловдив


Организатори на кампанията са Българско дружество по хранене и диететика (БДХД) и Националният център за опазване на общественото здраве(НЦООЗ) под патронажа на Министерство на здравеопазването и Министерство на земеделието и храните.
В периода от 16 октомври до 4 декември в София, Русе, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Благоевград и Пловдив ще се проведат еднодневни лекции и дискусии в два обучителни модула.
Първият е от 9.00 часа и е предназначен за аудиторията на семейните лекари. Съорганизатор на събитието е Фондация “Академия Кардиология”.
Вторият ще бъде от 16.00 часа, за граждани и неправителствени организации, т.е. за всички, които проявяват интерес към здравословното хранене.
Идеята е присъстващите да могат да задават въпросите си към лекарите-специалисти относно храни, диети, антиоксиданти, хранене при определени заболявания, напълняване в определени периоди в живота и др.
Кампанията цели да бъдат запознати общопрактикуващите лекари с прилагане на диетични режими, като принципи на поведение и профилактика при социално значими заболявания, а населението с възможни проблеми, които могат да възникнат в резултат от прилагане на неправилни диетични режими, създадени от неправоспособни лица и др.
Темите, обект на дискусия в първия модул са: препоръки за здравословното хранене в България; диетотерапия при сърдечно-съдови заболявания, затлъстяване и диабет и съвременни подходи в профилактиката на хроничните заболявания.
Специалистите са на мнение, че ОПЛ трябва да са източници на достоверна информация, която обаче трябва да е еднопосочна.
Пред широката аудитория темите, които ще бъдат поставени са :съвременни препоръки за здравословно хранене за общата популация; рискове за здравето от алтернативни диети; препоръки за хранене при деца в предучилищна и училищна възраст, бременни и кърмачки и място и роля на функционалните храни и хранителните добавки в балансираното хранене.
Ще бъдат представени и световните новости в здравословното хранене, както ще бъде показано и какви могат да са последствията и грешките от объркващи и несериозни твърдения по отношение на здравословното хранене, появяващи се масово във всекидневието ни.
В тази връзка проф. Божидар Попов, председател на БДХД подчерта, на специална пресконференция във връзка със обявяването на кампанията, че по време на нея ще бъдат развенчани и много митове, от рода на:
- маргаринът е вреден (невярно твърдение, тъй като вече и в нашите хранителни магазини има маргарини с високо качество. За сега те обаче са изключение и са предимно вносни. На етикета на добрите маргарини пише - трансмастни киселини нула или под 0.1%);
- спрете лекарствата и само с диета ще излекувате хипертония и висок холестерол (също невярно, защото чрез подходящи храни може да се коригират повишени стойности, но само в началната фаза на заболяването);
- с високобелтъчните диети се отслабва бързо (друго невярно твърдение, защото с тях може да си нанесете непоправими вреди) и др.
Той подчерта, че псевдо специалисти по хранене, в това число предимно кинезетерапевти в СПА комплексите у нас се представят като консултанти по диетика и дават препоръки (често неправилни) за лечебно хранене при диабет, хипертония и други заболявания. Според проф. Попов нормалното физиологическо отслабване е 4 кг. месечно, тъй като никой не може да свали 7-10 килограма на месец с която и да е диета и това да не му навреди. А с фурантрил отслабването неминуемо води до смърт, предупреди той.
Доц Стефка Петрова, директор на НЦООЗ, национален консултант на МЗ по хранене и диететика, се спря обстойно на рисковете за бременността, раждането и по-нататъшното развитие на детето, свързани с нездравословното хранене. Тя постави акцент върху фолиевия дефицит в първите месеци на бременността, който представлява риск по отношение вродени малформации на нервната тръба на плода.
По думите на доц. Петрова у нас около 90-93% от новородените се изписват от родилните домове закърмени, но късно. Все още нито майките, нито здравните работници са добре информирани относно предимствата на “изключителното кърмене” - хранене единствено с кърма, без да се дава вода, сокове и/или други течности.
На практика захранването на кърмачетата в България не отговаря на международните препоръки, съгласно които до 4-ия месец бебетата трябва да са единствено на “изключителното кърмене”.
У нас вода се дава след раждането, 50% приемат подсладена вода, независимо, че педиатрите препоръчват нисък прием на вода. Още във 2-ия месец обаче почват да им се дават плодови сокове, защото считат, че те са източник на витамин С, което е предпоставка за развитието на анемия и жените се отказват масово да кърмят повече. Още от 1 годишна възраст децата имат проблем с наднорменото тегло, поради това, че се хранят с доста енергийни храни, с богато съдържание на захари. Така те започват да трупат мазнини, съобщи тя.
Проучвания на НЦООЗ, съвместно с РИОКОЗ показват, че в по-нататъшното развитие на децата се очертават две неблагоприятни тенденции – висока честота на поднормено тегло при деца от някои малцинствени групи, както и висока честота на свръхтегло и затлъстяване.
Данните от проучване направено през 2008 г., в рамките на Европейска инициатива за наблюдение на затлъстяването при децата в училищата, сочат, че 31% от първокласниците у нас са с наднормено тегло, като 13% от тях са затлъстели. Наднорменото тегло пък при 5 год. малчугани се движи между 9 и 15%. По този показател страната ни е на едно първите места в Европа.
Друг също така сериозен проблем е и поднорменото тегло при момичетата, във възрастта 10 - 19 години. НЦООЗ с клиниката по педиатрия в столицата започва съвместно проучване. Анкетата, със специални въпросници, има за цел да даде точна информация за двете заболявания – анорексия и булимия.
Участващите в пресконференцията специалисти бяха единодушни, че наднорменото тегло е резултат не само от свръхприема на храна с висока енергийна стойност, но и от ниска физическа активност.
В страната ни последният проблем се установява, както сред учениците, така и при голяма част от населението. Със затлъстяване са 70%  от жените и 60% от мъжете във възрастта от 30 до 60 години.
Д-р Борислав Георгиев, председател на Фондация "'Академия-Кардиология"подчерта, че високия прием на натрий, натриевите глутамати прибавяни към месните продукти и други храни, у нас е също основен рисков фактор за развитие на хипертония.
Според него приемът е до 2-3 пъти над допустимите дневни количества, особено през зимния сезон.
В заключение специалистите изтъкнаха необходимостта от активно сътрудничество между терапевти и нутрициолози при лечението и превенцията на хроничните заболявания – хипертония, сърдечно-съдови нарушения, диабет и пр.
------
Специалистите съветват още:
-3 месеца преди бременността бъдещата майка трябва да пие витамин А, желязо и фолиева киселина. Възможен дефицит на витамин А в организма на майката води до увреда на плода още в 1-ят месец на бременността. У нас само 4% от жените пият фолиева киселина преди раждане, а желязо - 3%;
-Новороденото трябва да се закърми до 1-вия час след раждането. Само 4% от бебетата у нас се закърмят до този час. След 6-ят час се закърмят повече от 55% от децата, което създава рискове. Само кърма и нищо друго бебетата трябва да приемат до 4-ят, а най-добре до 6-ят месец. След това трябва да се захранят вече и с други храни. Наблюденията показват, че кърмените по-дълго деца боледуват значително по-малко.
------
Европейският ден за здравословно хранене и готвене с деца се провежда за четвърта поредна година. На 21 октомври в отбелязването му ще се включат над 400 деца на възраст между 10-12 години.
-----


Графикът на дискусиите по градове:
16 октомври, събота – Варна – Дворец на културата и спорта, зала 20; 17 октомври, неделя – Русе – Хотел „Рига”;
24 октомври, неделя – София – НДК, зала 6;
30 октомври, събота – Бургас – Дом на народната армия /Военен клуб/;
31 октомври, неделя – Стара Загора – Хотел „Мериан Палас”;
20 ноември, събота – Велико Търново – Хотел „Премиер“;
27 ноември, събота – Благоевград – Американски университет;
4 декември, събота – Пловдив – Новотел Европа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар