Translate

четвъртък, 14 октомври 2010 г.

Два нови кабинета за изследване на носителство на хепатит В и С

Провеждаме постоянно кампании, за да търсим тези пациенти, защото те нямат симптоми и е възможно да разберат за тази тежка инфекция едва когато е много късно вече. Около това са съсредоточени нашите дейности, да провеждаме кампании за скринингови изследвания за хепатит Б и С. Единственият начин е да открием тези болни навреме и да започнем лечението им, каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация (НПО) и на националното сдружение за борба с хепатита “Хепасист”.
В София от 11.10. на ул. „Захарий Круша" 2 и във Варна от 13.10 т. г. на ул. "Съборна" 24 са разкрити по един кабинет за изследване на носителство на хепатит В и С. Предварително записване не е необходимо, а изследването е абсолютно безплатно. В случай, че резултата от теста за хепатитни антитела е положителен, изследването се повтаря с така наречената ELISA методика, и ако се потвърди пациентът се насочва към специализираните клиники за по-прецизни изследвания с РСR, АЛАТ и др. тестове.
В София кабинетът се намира при лаборатория „Санте", а във Варна -лаборатория „Статус". Кабинетите ще функционират, всеки делничен ден от 08.00 до 18.00 часа, до края на м. декември 2010 г.
Подробна информация заинтересованите могат да получат на тел. 0700 10 515, на цената на градски разговор, или на сайта на сдружението.
Ако кампанията е успешна, ще търсим начин тя да продължи и през следващата година, като разкрием безплатни кабинети и в други големи градове на страната, бе категоричен д-р Хасърджиев.
Настоящата инициативата е подкрепена от фармацевтичната компания „Рош България" ЕООД.

Няма коментари:

Публикуване на коментар