Translate

сряда, 27 октомври 2010 г.

Ходенето най-малко по 9 км седмично предотвратява свиването на мозъка у възрастните хора и помага в борба с деменциите


Разходките по1.6 -2 км. дневно могат да предпазят мозъка в по-късна възраст и да намалят наполовина опасността от проблеми с паметта, сочи проучване на университета в Питсбърг.
В напреднала възраст мозъкът се свива, което може да предизвика проблеми с паметта, заяви ръководителят на изследването Кърк Ериксън. За възрастните хора физическите упражнения са обещаващ метод за превенция на деменцията и болестта на Алцхаймер, допълни той.
Изследвани са били 299 души, без деменции, които са записвали разстоянието, което изминават ежеседмично. След девет години мозъкът им е сканиран, за да се установят размерите му, а четири години по-късно отново са били изследвани за когнитивни нарушения. 116 или 40% от участниците страдали от някаква форма на деменция. Но тези от тях, които ходели поне девет километра на седмица, имали по-голямо сиво вещество от останалите, които изминавали по-къси разстояния.

------
Изследване доказва, че ходенето на работа пеша или с велосипед, значително намалява вероятността от сърдечна недостатъчност.
Застоялият начин на живот и намалената физическата активност, са причини за проблеми със сърцето.
Данните от 18-годишно проучване на финландски учени, с участието на 60 000 доброволци,доказват, че физически активните мъже страдали от сърдечна недостатъчност с 25% по-рядко. За жените този показател бил още по-висок – 33%.
А най-здрави се оказали участниците в експеримента, които са ходили пеша на работа.
-----

Няма коментари:

Публикуване на коментар