Translate

сряда, 27 октомври 2010 г.

"Безопасната" обиколка на талията за жените е около 80 см., а за мъжете – 94 см

Започне ли тя да се повишава, това е лош сигнал и трябва в главата на застрашения да му светне "червената лампичка", че с него става нещо нередно, коментира доц. Нина Гочева, национален консултант по кардиология и завеждащ клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница.
Колкото е по-голяма обиколка на талията, толкова е по-голяма и вероятността за наличие на метаболитен синдром, т.е. за метаболитни аномалии, а когато към нея се прибавят и високи триглицериди в кръвта, това автоматически поставя индивида във висок риск за развитие на сърдечносъдови усложнения, поясни тя.
Доц. Гочева съветва емоционалният стрес да се преодолява с увеличаване на движенията.
-Достатъчно е 20 минутно дневно бързо ходене пеша, за да се стабилизира симпатиковата нервна система, която отговаря за стреса. Това е абсолютно доказано, заяви експертът.
Като причина за сърдечносъдовите заболявания освен обездвижването, доц. Гочева изтъкна тютюнопушенето, алкохолът и мазните храни.

-----

Данните от изследване, в продължение на 9 години на повече от 48 000 мъже и 56 000 жени над 50 години, на Ерик Джейкъбс от американската Асоциация срещу рака в Атланта показват, че талията, с размери над 89 см. за жените, а при мъжете над 101 см., е рисков фактор главно за сърцето, но и за увеличаването и на онкозаболяванията.
Според лекарите талия от 119 см и отгоре при мъжете и 106 см при жените вече удвоява рискът от сериозни заболявания.
Голямата изненада в проучването била, че измежду жените с нормално тегло, според индекса на телесна маса, опасността от смърт се увеличава с около 25% за всеки 10 см отгоре.
------

Няма коментари:

Публикуване на коментар