Translate

сряда, 27 октомври 2010 г.

България заема по корупция 73-то място от 178 възможни.


Страната ни е с 3.6 индекс на корупция, сочат резултатите от международния Индекс за възприятие на корупцията за 2010 година, съобщиха от Асоциация "Прозрачност без граници" - българското представителство на международната организация за борба с корупцията Transparency International.
Мястото делим с държавите Салвадор, Панама, Тринидад, Тобаго и Вануату, които имат равен с нашия индекс.
Индексът се отнася за периода от януари 2009 година до септември 2010 година. Стойността под 5 означава, че има още много какво да се желае по отношение на противодействието на корупцията, а индекс 3 е критичен минимум в скалата от 0 до 10, уточниха от асоциацията.
България е включена в изследването през 1998 година, когато стартира с индекс 2.9.
От тогава до 2004 година страната ни показва устойчив растеж. Пикът е именно 2004 година, когато е отчетен индекс - 4. В сравнение с миналата година страната е понижила индекса през 2010 година с две десети.
Това намаляване на индекса е индикатор за намаляване на доверието към правителството да осъществи реформите, коментира политологът Огнян Минчев.
-100% зависимост на страната ни от Русия в енергийно отношение, която от своя страна заема 154 място от 178 възможни места в индекса за корупция, оказва влияние и върху индекса за България. Не може да си 100% зависим от страни, които са в дъното на тази таблица и да очакваш растеж, заяви той.
Средната стойност на индекса за държавите-членки на ЕС се понижава. За 15 от държавите тя се понижава, 4 държави запазват индекса си и едва 7 подобряват стойностите от 2009 година. Само Гърция е по-корумпираната от нас държава от Европейския съюз. Чехия, Словакия, Унгария, Словения Румъния, Турция и Хърватия също не подобряват своя индекс.
С най-ниско ниво на оценка на корупцията са скандинавските държави като Дания, Нова Зеландия и Холандия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар