Translate

понеделник, 25 октомври 2010 г.

МЗ въвежда 60 легла за многопрофилна болница


На 22 октомври, в Държавен вестник бе обнародвана Наредба 49 на Министерство на здравеопазването, в която се регламентират основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешният ред на лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи. Промените имат за цел да синхронизират изискванията към болниците със Закона за лечебните заведения.
С наредбата за първи път се въвеждат изисквания за минимален брой легла за болниците.
Многопрофилните трябва да разполагат поне с 60 легла, а специализираните – 30.
В същото време отпада изискването за максимален брой легла в едно отделение. Това ще даде нужната гъвкавост на мениджърите за оптимизиране на болниците. Въвеждат се и три нива на компетентност на структурите на лечебните заведения, те се определят според медицинските стандарти и показатели за дейността на болниците, като брой специалисти, апаратура, обем дейности. Новите изисквания имат за цел да осигурят възможности за окрупняването на болничните заведения и осигуряването на по-добро качество на медицинската помощ. За да няма неравнопоставеност, оценката на обема дейност ще става 12 месеца, след като лечебното заведение е получило разрешение за работа от МЗ. По този начин се осигурява равен старт на всички болници без оглед на тяхното създаване или форма на собственост.
С наредбата се регламентира и въвеждането на нова методика за заплащане на спешната помощ, която извършват болниците. Финансирането става в рамките на бюджета на МЗ. Това по никакъв начин няма да ограничи достъпа на пациентите до спешна помощ. И в момента МЗ заплаща тази дейност според бюджета, с който разполага.

Няма коментари:

Публикуване на коментар