Translate

неделя, 31 октомври 2010 г.

Законите за държавния бюджет и за бюджетите на НОИ и НЗОК бяха гласувани на първо четене от депутатите в бюджетната, икономическата, социалната и здравната комисия на 28. 10. т. г..


Бюджет 2011 година е бюджет на стабилността. Реформи трябва да се правят по всяко време и като има, и като няма пари. Тогава се вижда точно кои са слабите страни и секторите, които трябва да се реформира, заяви финансовия министър Симеон Дянков.
После подкрепи думите си с латиноамерикански виц, че като дойде отливът, става ясно кой плува в морето без гащи..
В бюджета има две големи политики. Едната е, че всички пари за здраве отиват в системата - това никога не го е имало, каза той.
В първоначалния проектобюджет на НЗОК са предвидени 2.992 млрд. лв. При гласуването на второ четене ще бъде внесена поправка, така че крайната сума ще бъде 3.251 млрд. лв., поясни Дянков.
За първи път през 2011 г. няма да има голям резерв на здравната каса. Прогнозата е, че ще се съберат около 550 млн. лв. Част от тях - 100 млн. лв., са отделени за покриване на стари задължения на НЗОК за 2010 г. Други 340 млн. лв. ще отидат в бюджета на МЗ.
Това предизвика острото недоволство на лекарите. Така ще се позволи на държавата да използва парите на осигурените лица за лечение на такива, които не си плащат здравните вноски, предупредиха те.
-Абсолютна салата се направи от числа и плашещи прогнози - какво ще се случи и как ще се случи. Тази година имаме плащания за 13 месеца, следващата ще имаме за 12, само това дава едно преимущество, коментира здравният министър д-р Стефан Константинов.
-----
Парите от здравните вноски ще се използват само за плащания за здравеопазване т. е. ще отиват само и единствено за разходи и трансфери на здравната каса, предвижда промяна, внесена от „Синята коалиция", в Закона за здравното осигуряване, одобрена от парламента на първо четене.
Вносители на законопроекта са депутатите Мартин Димитров и д-р Ваньо Шарков от СДС.
Промяната бе приета със 107 гласа "за" и 7 „въздържал се” – по трима депутати от БСП и РЗС и един от ГЕРБ.
Според Алиосман Имамов от ДПС така формулиран текстът дават възможност на НЗОК да прави каквито си иска трансфери, тъй като няма ясна дефиниция на целевото използване на тези средства само за здравеопазване.
-Какво пречи на НЗОК по този текст да направи трансфер на Министерството на отбраната за закупуване на хеликоптери?, попита той.
-Основната идея е, че здравните вноски се разходват от НЗОК, обясни пък лидерът на ДСБ Иван Костов. Той също призна обаче, че така предложен текстът не гарантира по безспорен начин, че разходите на НЗОК ще бъдат използвани само за здравни
услуги на осигуряващите си.
Костов посочи, че трябва да се потърси и допълнителна гаранция и предложи редакция, която дава възможност вноската да се използва за предвидените в настоящия закон разходи на НЗОК.
И според д-р Хасан Адемов в закона не са предвидени гаранции, че парите на здравноосигурените няма да се използват за цели, различни от здравеопазване. Той бе категоричен, че в текста трябва изрично да се запише, че средствата може да отиват само за здравноосигурителни плащания. Д-р Адемов подчерта, че това е различно от "пари изобщо за здраве".
Законопроектът бе приет с обещанието на вносителите, че между първо и второ четене ще бъдат нанесени необходимите корекции, които да гарантират изразходването на парите само за нуждите на здравеопазването.
Ранното внасяне на бюджета означава, че на второ четене параметрите ще са съвсем различни, убедени са от опозицията.

Няма коментари:

Публикуване на коментар