Translate

четвъртък, 28 октомври 2010 г.

Близнаци ама с 20-годишна разлика


В САЩ съобщиха за новородено момченце, заченато преди 20 години. Бебето се ражда от оплодена яйцеклетка, замразена през 1990 г. Но това не е всичко. Оказва се, че новороденото има брат близнак, по-голям от него с 20 години.
Ембрионът имал още шест събратя. Всички те са “произведени” от двойка, която преди 20 г. е ползвала процедурата ин витро. Два от тях, в деня след оплождането, са присадени и преди 20 г. жената, чието име се пази в тайна, ражда момче.
Останалите четири ембриона са били замразени и изпратени в бъдещето за осиновяване, както се изразяват лекарите.
Двата от тях загиват т. е. не им понася съхраняването във втечнен азот при температура минус 196 градуса. Оцелелите са присадени на жената от Вирджиния. Единият от тях умира в утробата и, а от другия се ражда бебето, което се оказва, че то има брат близнак, по-голям от него с цели 20 години!
Лекарите се надяват, че замразените ембриони могат да запазят способностите си за живот дори до 40 г., което означава, че не е изключено да се появят близнаци и с тази феноменална разлика във възрастта. Засега обаче няма толкова “възрастни” зародиши, тъй като Луиза Браун, първото бебе в епруветка се появи през 1978 г.
Неотдавна нобелова награда за медицина бе връчена на нейния “татко” Робърт Джефри Едуардс, авторът на ин витро технологията.
-------
Преди да се появи сегашното бебе рекордьор, историята с децата на 45-годишната жителка на Сан Франциско Деби Бислей се смяташе за невероятна. Не толкова с фантастичния срок на отложената бременност - 13 “замразени” години. Малката Лейна, родена през 2005 г., стана първото момиченце в САЩ, чиито близнаци се оказаха по-стари с няколко години. От 1990 г. Деби минава процедури в медицинския център Ъруин на университета в Калифорния. От 12 нейни яйцеклетки, оплодени със сперма на съпруга є Кент, лекарите подготвят 12 ембриона.През 1991 г. 3 са присадени на Деби. Оцеляват два и през 1992 г. се раждат близнаците Джефри и Карлей.
През 1996 г. съпрузите Бислей решават да имат още деца. Отиват в центъра Ъруин и настояват да ползват останалите им 9 ембриона. Оказва се, че лекуващият лекар Рикардо Аш бил уличен в това, че без разрешение присаждал на жени чужди ембриони, които изпращал в други клиники за експерименти. Докторът избягал от САЩ, а центърът бил закрит. Т.е. ембрионите на съпрузите изчезнали безвъзвратно.
Деби и Кент установили, че техните ембриони са изпратени в Университета на Източния бряг. Там ги очаквало чудо ­ шест от ембрионите оцелели. През 2005 г. доктор Стивън Катц и колегите му от Сан Франциско размразили ембрионите и 4 присадили на Деби. Сложих ръка на корема си и казах: Добре дошли у дома! Толкова дълго са били замразени, сега са в ръцете на Господ - или ще умрат, или ще станат деца, разказва Деби. Трите Бог си прибира, само един става бебе - Лейна. Така Джефри и Карлей се сдобиват с 13-години по-малко сестричка близнак. През 2006 г. историята се превръща в световна сензация.

Няма коментари:

Публикуване на коментар