Translate

вторник, 26 октомври 2010 г.

И ДПС няма да подкрепи бюджетите на НЗОК, ДОО и републиканския проектобюджет за 2011 година

По отношение на бюджета на НЗОК, според нас, това е най-скандалният бюджет на НЗОК, който е внасян някога, заяви депутатът от ДПС д-р Хасан Адемов.
По думите му с този бюджет се прави „един безпрецедентен трансфер" на осигурителни вноски към МЗ и така се смесва финансирането.
Не можем да подкрепим бюджет, който въвежда абсолютно лоши практики – одържавяването, експроприацията или колективизация на осигуровките, внасяни като здравни осигуровки от българските граждани, с трансфер към МЗ. В преходните и заключителни разпоредби на проектобюджета в абсолютно противоречие на закона се предлага Надзорният съвет на НЗОК да може да промени всъщност Закона за здравното осигуряване, например, както и да узакони актуализацията отново на бюджета на НЗОК, каза и д-р Нигяр Джафер, депутат от ДПС.
Абсолютна илюзия е, че това е един балансиран бюджет. От Нова година насам виждаме наистина едно балансирано бюджетно салдо, но то е само на пръв поглед. Всъщност, ако си зададем въпроса какво се крие зад балансираното бюджетно салдо, т.е. зад това, че приходите са толкова, колкото са и разходите, ще видим, че се крият много сериозни проблеми. На първо място има отново лимитиране по региони, на тримесечие, по лечебни заведения. Това е едно лимитиране, което ще постави в много трудна ситуация българските граждани в ролята на пациенти. Имаме отново едни добри намерения, но те не намират израз в средствата, когато се разбие всичко за разходи за здравеопазване. Оказва, че средствата се повишават с около 500 млн. лв., но 340 млн. лв. се изземват като трансфер към МЗ, а 100 млн. лв. са неразплатени, обясни тя.
От законопроекта не става ясно и какво ще се случи с резерва на НЗОК. Според д-р Джафер все пак той ще си остане в БНБ.
ДПС няма да подкрепи бюджета на касата и защото не са съгласни, че се обсъжда едновременно с актуализацията на бюджета й за тази година.

Няма коментари:

Публикуване на коментар