Translate

вторник, 12 октомври 2010 г.

Бюджет 2011-а запазва статуквото, твърди бившият министър на финансите Милен Велчев

Впечатлението ви от бюджет 2011-а?
Да кажем, че съм леко разочарован, защото очаквах да видя в този бюджет по-високи цели. Смятах, че през 2011-а правителството ще започне да компенсира дефицитите, натрупани през 2009-а и 2010-а. След като статистиката показва, че има наченки на икономически ръст, логично е кабинетът да се опита да постигне балансиран бюджет. Това е още по-задължително, ако са обосновани прогнозите в макрорамката, че през 2011-а брутният вътрешен продукт ще отбележи 3.6% ръст.
Целите на бюджета за 2011-а. Има ли въобще такива?
Има една очевидна цел и за съжаление тя е запазване на статуквото... За да се отлепи от дъното, страната има нужда от реформи. А за реформи засега само се говорят красиви думи, но нищо не се случва. Ето например допреди няколко месеца вторият министър на здравеопазването...Който вече не е министър... Та той се опита да ускори реформите в този сектор. И веднага след като се опита да направи първите стъпки в тази посока, се оказа, че има нужда от трети министър.
Структурата на бюджета за 2011-а повтаря тази на бюджета от сегашната година, което означава, че и през 2011-а не се предвиждат никакви реформи. И това не е изненадващо, защото идват президентски и общински избори и едва ли може да се очаква, че в такава година ГЕРБ ще прави реформи...
Няма да се учудя, ако бюджетът за 2012-а преповтори този от 2011-а - с всичките му негативи.
Само че, ако така вървят нещата, за периода от 2010-а до следващите парламентарни избори през 2013-а ще се натрупа дефицит от около 8.8 - 9% от БВП. Най-големият проблем е, че няма воля за реформи. Защото, когато Европейският съюз започва да расте икономически, България и още една две страни като че ли са се откачили от влаковата композиция на ЕС и вървят към глух коловоз.
Правителството обаче твърди, че ако бъдат дадени парите, които вече бившият министър на здравеопазването искаше за реформи, бюджетният дефицит ще надхвърли заложените 2.5% от БВП...
Питам какво пречи догодина здравната каса да бъде демонополизирана... Имам предвид паралелно с нея да заработят няколко частни здравни фонда. Ние от НДСВ точно това искахме да направим през 2008-а и заради това увеличихме здравната вноска от 6 на 8 процента. Само че тогава БСП ни излъга, че ще направим демонополизацията, а тя не се случи.
Не се случи, защото и тогава идваха парламентарни избори. Нали така?
Да. Но от това не произтече нищо добро.
Пак избягахме от бюджета. Затова да се върнем на него. Продължавате ли да твърдите, че имаме нужда от споразумение с МВФ?
Да, но ако преди година, когато имаше съмнения за стабилността на Валутния борд, едно такова споразумение би изиграло роля за успокояване на духовете, сега то е нужно като инструмент за реформи. Вижда се, че правителството няма воля за реформи и има нужда от лошо ченге, защото добрите ченгета станаха прекалено много. Освен това заедно с налагането на реформите от МВФ ще дойде и финансиране, от което имаме нужда.
Питам ви именно от гледна точка на финансирането, защото при тези бюджетни дефицити и нежеланието да се вземат външни заеми може да се окаже, че фискалният резерв драматично ще е намалял точно преди януари 2013-а, когато е падежът на емитираните от правителството на НДСВ глобални облигации. Замисляли ли сте се, че плащането на тези 818 млн. евро, чийто падеж е през 2013-а, може да се окаже непосилно за хазната?
Винаги съм смятал, че за посрещането на подобни плащания държавата трябва да се подготви доста преди те да настъпят. Според мен те могат да бъдат покрити и от средствата във фискалния резерв, но тогава ще навлезем в територията на пенсионната и здравната система, чиито пари също са част от резерва...
Тези пари нали са нещо като неприкосновен запас?
Е, когато дилемата е: дали да се запази тази неприкосновеност, или да се спаси България от фалит, е ясно какъв ще бъде изборът. Аз обаче съм оптимист, че до такъв избор няма да се стигне. Все пак задлъжнялостта на страната е много малка, което й дава възможност да вземе необходимото финансиране на международните пазари
има ли опасност бюджетът за 2011-а да повтори съдбата на този през 2010-а и да се наложи да бъде актуализиран?
Това е въпрос на политическа воля. Ако има воля да не се увеличава дефицитът, това може да бъде постигнато дори ако растежът на БВП или приходите са по-малко от планираните. Правителството разполага с достатъчно инструменти, за да изпълни бюджета и при влошаване на икономическата ситуация. Но ако реши да си измие ръцете и да не реже разходи, защото идват избори, тогава ще вкара бюджета в парламента за актуализация.
Как  ще погледне Европейският съюз на подобна актуализация?
- Негативно. И този път не само ще погледне, но и ще ни санкционира финансово.
Извадки от интервюто на Петър Илиев в-к ”Банкер”

Няма коментари:

Публикуване на коментар