Translate

неделя, 3 октомври 2010 г.

Финансовият министър Симеон Дянков определи, приетият на заседание на МС, проектобюджет 2011 година като голям успех.

Вицепремиерът гордо се мотивира, че в проекта не се предвижда намаляването на заплати и пенсии, а от догодина страната ни ще е и с най-ниската данъчна тежест в ЕС.
За 2011 година предвижданият дефицит е под 3 % и заложен икономически растеж от 3.6 %. Бюджет 2011 ще се изпълни в приходната и разходната си част и при по-нисък икономически растеж от заложения, смята Дянков. Той уточни, че дори и ръстът на икономиката да е нулев, разчетите показват, че може да се влезе в Маастрихтските критерии и дефицитът ще остане под 3%. Синдикати и работодатели обаче твърдят, че предвиденият растеж е научна фантастика.
Нямало министерства с намалени бюджети, но със 160 млн. лв. били свити просто административните разходи.
Министерствата на здравеопазването, отбраната, на вътрешните работи (МВР) и на регионалното развитие и благоустройството ще получат повече пари през следващата година. Парите на НЗОК ще бъдат с  400 млн. лв.повече  като около 125 млн. от тях ще отидат за покриване на дълговете на болниците, а останалите за допълнителна дейност. Повече пари са предвидени за здравеопазване и инфраструктура, за съфинансиране на европейски проекти.
Бюджет 2011 г. влиза за разглеждане в Народното събрание следващата седмица.
----

Министър Дянков съобщи , че парите за здравеопазване в проектобюджета за следващата година са с 400 млн. лева повече в сравнение с тазгодишния
бюджет.
В здравеопазването ще влязат допълнително нови 65 млн. лева още тази година - през октомври, каза вицепремиерът. Става въпрос за пари от проектобюджета за следващата година, с които е предвидено да се разплатят допълнителните разходи на болниците, натрупани от януари до юли тази година, които не могат да се покрият от НЗОК.
В проектобюджета за 2011-та са предвидени общо 125 млн. лева за тези дългове, посочи Дянков. За да може поне частично те да се погасят, вместо в първото тримесечие на следващата година, авансово на болниците ще бъдат изплатени 65млн. лева още през октомври тази година, уточни министърът.

Няма коментари:

Публикуване на коментар