Translate

неделя, 31 октомври 2010 г.

Онкопрогрес-Онковаксини-2010” са във фокуса на Четвъртата годишна среща на Международна изследователска фондация Хасуми-България


На 29 и 30 октомври 2010 г. в София се проведе Четвъртата октомврийска среща на Международна изследователска фондация Хасуми-България на тема„Онкопрогрес-Онковаксини-2010”.
Проблематиката е тясно свързана с основната цел на фондацията, подпомагане борбата с онкологичните заболявания и свързаните с тях състояния, чрез прилагане на имунологични подходи - търсене на нови ваксини, както и усъвършенстване на съществуващи научнопрактически методи, системи и средства за профилактика, диагностика и лечение.
Във форума за първи път участваха някои от научните ръководители на фондация Хасуми-САЩ и от Шукокай Инк-Япония.
Основателят им д-р Кеничиро Хасуми бе придружен от световно известните учени проф. Дийн Ман от Университета в Мериленд, САЩ, проф. Георг Щингл от Виенския медицински университет и проф. Франк Рьосел от Немския център за изследване на рака. Чуждестранните гости представиха резултатите от свои изследвания, които могат да залегнат в основата на бъдещи съвместни дейности в България, участваха в дискусиите и оцениха постери, представени от млади български учени.
Проф. Ман се спря на подходи за лечение на напреднал рак с комбинация от имуно-и радиотерапия; проф. Щингл говори за някои нови прозрения, свързани с кожния рак и лечението му; проф. Рьосел разгледа една линия гризачи, които са особено подходящи при изучаване на кожната канцерогенеза.
От българска страна проф. Добрин Свинаров представи нов съвременен метод за индивидуализирано лечение на онкоболни с химиотерапевтични средства, доц. Милчо Минчев акцентира върху подходи за имунна и химиотерапия, на основата на съвместни българо-американски изследвания, а доц. Деян Желев и д-р Петър Николов (сътрудници на проф.Захари Кръстев) представиха методът за лечение с интерферон, както и имуномодулиращите свойства на пробиотиците.
Своя опит при изучаването и прилагането на регулаторите на имунния отговор бяха представени от сътрудниците на проф. Искра Алтънкова – доц. Доброслав Кюркчиев и д-р Екатерина Иванова-Тодорова. Проф. Ставри Ставрев пък говори за ефекта при третиране на онкоболни с нанодиаманти, получени в България.
Бяха представени още, създадени от водещи български учени, продукти с много високи качества, които следва да добият широко приложение и популярност, а именно проф. Рахамим Шекерджийски и маг. фарм. Иван Денев – оригинални орални имуностимуланти, проф. Христо Чомаков – функционален млечен продукт „Столетник” и доц. Веселин Ламбов - меланоидин.
Срещата се проведе под патронажа на академик Никола Съботинов, председател на Българската академия на науките, който заедно с ръководството на БАН прие гостите за обсъждане на съвместна дейност с фондацията.
Посетени бяха Националната специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания, както и Лабораторията за генна и клетъчна терапия в Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания.

Няма коментари:

Публикуване на коментар