Translate

понеделник, 4 октомври 2010 г.

Само 20% от нуждаещите се деца посещават своят лекар по дентална медицина

Едва 18-20% от родителите водят децата си на зъболекар, въпреки че по-голяма част от лечението им е изцяло платено от НЗОК, съобщи д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз (БЗС).За децата и младежите до 18 години денталният пакет включва обстоен преглед със снемане на зъбен статус и четири лечебни дейности, като до две от тях са пулпит или периодонтит на постоянен зъб. Здравноосигурените пациенти над 18 години имат право на преглед и две лечебни дейности.
Според данните от проучване, за състоянието на оралното здраве у нас, проведено сред 2300 души - 53% от българите не са ходили на зъболекар много отдавна, 8% от възрастното население не си мие зъбите изобщо, 38% ги мият, но само вечер, 51 % наблюдават кървене на венците си, а 15 % смятат, че това не е сериозен проблем.
Неправилното хранене и неспазване на елементарни хигиенни навици са причините за уникално ниското знание на българите за оралната хигиена. У нас се наблюдава криза в здравната култура на населението, твърди д-р Шарков.
По думите му българският пациент се нуждае от непрекъснато убеждаване за необходимостта от профилактика на оралните заболявания, тъй като оралното здраве е неразделна част от общото здраве и то дава отражение на всички органи и системи. Усложнения на зъбния кариес могат да доведат до перикардити и миокардити, до заболявания в ставите и бъбреците, да предизвика оплешевяване и т. н.. Доказано е, че че заболявания на устната кухина могат да причинят рак на панкреаса.
Ето защо е важно е да се мотивират пациентите да посещават редовно кабинета на своя лекар по дентална медицина, но и да използват качествени продукти -флуорни зъбни пасти, разтвори за орална хигиена, коментира д-р Красимир Илиев, представител на Колгейт Папмолив Адриа.
От покупка на продукт на фирмата, както и чрез участие в SМS игри 100 участника ще получат ваучери за безплатни процедури по  почистване на зъбен камък, а други 10 ще спечелят ваучери за дентални услуги в размер на 270 лв.
 От 01 до 31 октомври ще се проведе традиционната програма „Месец на оралната хигиена”, под мотото „Нула проблеми в устната кухина“. Инициативата е на БЗС и Колгейт Папмолив Адриа.
В безплатните прегледи ще се включат 1002 лекари по дентална медицина от цялата страна. Очаква си да бъдат прегледани около 30 хил. деца и възрастни. Те ще получат и съвети за профилактика и орална хигиена, а така също и подаръци от „Колгейт Папмолив Адриа".
От началото на октомври стартира и национално епидемиологично проучване, по Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата у нас, в три възрастови групи - 6 г., 12-г. и 18 г., което ще обхване 21 хил. деца от малки и големи общини.
Програмата за профилактично покритие на фисурите (силанизиране) на новопробилите зъби при децата от 6 до 8 години, за която трябват между 500-700 хил. лв годишно се отлага за догодина поради липса на финансов ресурс, съобщи д-р Шарков.
Данните от проучване от 1982 г. сочат, че едно българско дете на 6 години има пет временни зъба с кариеси и усложнения, а едно скандинавско 6-годишно дете е само с един кариес, всеки първолак има 4-5 кариеса на млечни зъби, 14-годишните имат средно по 8 кариеса, всеки четвърти абитуриент има поне един изваден постоянен зъб, а всеки втори българин не ходи редовно на стоматологичен преглед, а само 33% от българите си мият зъбите и си купуват паста и четка.
Вероятно новите изследвания ще дадат още по-страховити резултати, предполагат детски специалистите по дентална медицина.
Зъбният кариес е най-често срещаното хронично заболявание на планетата и е напълно предотвратимо.  Оралното здраве продължава да бъде пренебрегвана област от здравеопазването в световен мащаб, независимо че страните от ЕС заделят близо 54 милиарда евро  за лечение на зъби и венци. Глобална инициатива срещу зъбния кариес, подкрепена от 130 държави, включително и от България, цели ликвидиране на кариеса до 2020 г. съобщи още д-р Шарков.
Списък със зъболекарските кабинети, които ще участват в безплатните прегледи, може да се види на сайта на БЗС-http://www.bzs.bg/site/.
----------
В България изключително малко деца носят брекети . 15-16-годишните подрастващи са масово с ортодонтски аномалии. Трябва да се знае, че брекетите изправят зъбната редица, оправят кривите зъби и с това рязко намалява възможността от развитие на кариеси или възпаление на венците - гингивити, стоматити и на зъбодържащия апарат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар