Translate

четвъртък, 21 октомври 2010 г.

1928 българи тестваха белите си дробове






По време на Световния ден на спирометрията - 14 октомври 2010 г., който тази година бе отбелязан в осем града в България.
Българско дружество по белодробни болести, Асоциация на българите боледуващи от астма, Конфедерация „Защита за здравето” и Асоциация на студентите по медицина организираха редица инициативи на национално и регионално ниво, във връзка с инициативата - част от националната информационна кампания Здраве за белия дроб 2010, която е официален партньор на международната инициатива “Година на белия дроб”.
В столицата официалният старт на събитието бе дадено от г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София и патрон на кампанията “Здраве за белия дроб 2010”, доц. Коста Костов, председател на Българското дружество по белодробни болести, г-жа Диана Хаджиангелова, председател на Асоциацията на българите боледуващи от астма, и г-жа Зоя Паунова, изпълнителен директор на Астра Зенека за България.
В София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Видин, Плевен, Русе и Троян, на ключови места в градовете, се организираха безплатни спирометрични изследвания.
1928 българи се възползваха от инициативата и тестваха своите бели дробове. От проведените спирометрични прегледи бяха открити 202 случая с отклонения, което е приблизително 11% от всички тествали се.

--------
Белодробните болести се сочат като бъдещия трети по величина водещ убиец в световен мащаб до 2020 година.
Ето защо спирометричните тестове са - златният стандарт при белодробното изпитване.
Тестовете на функционирането на белите дробове са като проверка за безопасността на транспортния трафик за белите дробове, тъй като дават на хората неоценима ранна информация за потенциално смъртоносни, но като цяло предотвратими заболявания, като астма, рак на белия дроб и хронична обструктивна белодробна болест (COPD/ХОББ). Те са ефективен метод за разкриване на ранни симптоми на множество белодробни болести.
Тестовете се препоръчителни най-вече за настоящи или бивши пушачи и за хора над 40 годишна възраст, тъй като пушачите с аномалии, при техните тестове за функция на белите дробове, са с повишен риск за развиване на рак на белите дробове.
Профилактичните изследвания като спирометричните тестове на белия дроб могат да спомогнат много за ранната превенция или лечение. Ранната диагностика е единственият начин да се обърне тази обезпокоителна статистика, акцентират специалистите.
За петте минути, необходими за извършването на един спирометричен тест - 150 души умират от белодробно заболяване.
Според статистиката в България астматиците са около 5 - 6% от населението, а приблизително 150 000 от тях са деца.



Няма коментари:

Публикуване на коментар