Translate

сряда, 8 септември 2010 г.

и мравката като я настъпиш xапе !

Изх. № ДО
МИНИСТЪР- ПРЕДСЕДАТЕЛЯ
НА Р БЪЛГАРИЯ
ДО
МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
НА Р БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ
ДО
Комисиите по лекарска етика на БЛС и
Столична лекарска колегия

ДО
МЕДИИТЕ




ПРОТЕСТНА НОТА


Уважаема проф. Анна Мария Борисова,


Поводът да се обърнем към Вас са публикациите във вестниците „Труд” и „Стандарт” от 31.7.2010 г., отразяващи Вашите изказвания, направени пред журналисти предишният ден.
Ние, ОПЛ от София остро възразяваме срещу твърденията Ви, че едва 25% от семейните лекари имат някаква специалност и на 84% от пациентите си не могат да поставят диагноза и да назначат адекватно лечение, че само 30% от хората вярват в тях, а 40% от болните посещават едновременно и личния си лекар и специалист.
Това са неверни интерпретации и инсинуации, целящи отново и за пореден път дискредитиране и уронване престижа на нашата професия.
Изнесените от Вас данни не отговарят на истината и са подвеждащи, тъй като по-голямата част от ОПЛ са със специалност вътрешни болести или педиатрия, близо 30% имат специалността Обща медицина и още толкова са в процес на придобиването и. (ако решите може да се цитират цифрите от справката на Л. Киров, но мисля, че няма да е добре, защото може да има обратен ефект от рода на заглавия примерно „над 1000 некадърни джипита ни лекуват”. Никой няма да отрази положителното, а точно това ще бъде навсякъде по вестниците като чело).
Следдипломната специализация и нулевите години са наша друга болна тема и Ви уверяваме, че вината за това не е на ОПЛ.
Като съсловие, сме обругавани от всеки, заемащ вашият пост, от 2000 год. до сега. Но ние, на всеки 6 месеца, подлежим на избор от своите пациенти. Ако сме некадърни, некомпетентни, както винаги сме представяни в медийното пространство, от колеги заемащи високи властови позиции в МЗ и НЗОК, досега 70% от практиките ни да са фалирали, по тази причина, и живота и здравето на нацията няма да са поверени в наши ръце 24 часа в денонощието - 365 дни в годината.
Реформата от „пазачи на входа” ни принуди да се превърнем в обикновени писарушки, които от бумащина нямат време дори за семействата си.
Съгласно наредбите на МЗ сме длъжни да консултираме пациентите си задължително със специалисти. Така че какво, кому, как и колко здравната каса заплаща (за това-мисля че трябва да отпадне защото се получава тавталогия с началото на следващото изречение) за дейности, не е в нашите прерогативи.
Това обаче не ни прави по-малко лекари, от колегите с други специалности, защото медицината е призвание, както знаете, и всеки уважаващ себе си лекар непрекъснато полага усилия да е в час с новостите на професията ни.
Стига охулване, стига унижение, ние също сме лекари като вас, като тези в парламента и в здравната каса! Обиждайки нас Вие принизявате цялото медицинско съсловие България и пречите на реформата.
Изискваме уважение, от вас – управляващите и от обществото, защото непрекъснатите безотговорни внушения, че сме неквалифицирани, неспособни и т. н., компрометират изцяло медицината и медицинското образование в страната ни.
Ние сме търпеливо съсловие, но всичко си има предел. Крайно време е политиците да престанат да ни разединяват, да противопоставят едни медицински специалности на други, да ни манипулират. Защото не бива да се забравя поговорката, че и мравката, когато я настъпиш хапе...






05.08.2010 г. УС НА ДСОПЛ:

София

Няма коментари:

Публикуване на коментар