Translate

вторник, 28 септември 2010 г.

Pечник на новите думи в българския език представиха от БАН

От Института за български език към БАН представиха речник на новите думи в българския език. В него са събрани около 4300 новосъздадени думи и над 700 познати, но с нови значения от рода на фейсбук, CV, SMS"чатя", "копвам", "логвам" ,"импийчмънт", "лобирам", "реституция", "лустрация"..
Като примери за нови думи бяха посочени-" Зорбонавт"- човек, който се търкаля в голяма прозрачна топка, "номофоб"- пък е този, който се страхува да не остане без мобилен апарат, а "бигорексик" е индивид, който е обсебен от манията да трупа мускули.
Присъединяването на страната ни към Европейския съюз е наложило употребата на думи като "евродепутат", "евробюрократ", "европрограма", "евролобизъм" и т. н. В живота ни са навлезли и нови спортове като "джогинг", "фитнес", "стречинг", "каланетика", "рафтинг" и т.н. Появили са се и конструкции като фитнес маниак, фитнес зала, фитнес уред и др. В областта на козметиката пък на навлезли думи като "лифтинг", "липосукция", "хидромасаж", "силиконки". Появили са се и нови думи в областта на гастрономията като "лазаня","суши", "парфе", "фреш".
Целта на новия речник е да отрази възможно най-актуалното състояние на българския език. Условието, за да попадне една дума в него, е да се срещне поне в три различни издания след 1989 г. Нови думи се появяват във всички сфери - политически живот, бит, икономика, спорт, развлечение, култура. Според една от авторките на речника Сия Колковска най-много се обновява лексиката при компютърните технологии. „Там просто последните 20 години е една лавина от нови думи като файл, мишка, драйвър, домейн, блог,  лаптоп, CD, DVD", посочи тя.

Някои думи са отбелязани като „нежелателно", което означава, че употребата им не е препоръчителна. При тях дори да няма съответствие на български само с една дума, е по-добре да се обясни с няколко, защото иначе се нарушава звучността на езика.
Според авторите на речника той ще помогне на хората, които не знаят английски език, да се ориентират по-лесно. Полза ще имат и тези от по-старото поколение, които не са запознати с част от новите думи.
Луксозният том струва 29 лв.

Няма коментари:

Публикуване на коментар