Translate

четвъртък, 16 септември 2010 г.

Иновативна ваксина срещу грип има вече и в България ! МИКРОИНЖЕКЦИОННАТА СИСТЕМА IDflu® ОСИГУРЯВА ЛЕСНА И НАДЕЖДНА ИНТРАДЕРМАЛНА – ВЪТРЕКОЖНА ИМУНИЗАЦИЯ


IDflu® е първата и за сега единствената интрадермална ваксина, срещу сезонен грип за лица над 18 години, която от тази есен ще бъде достъпна и у нас. Одобрена е за употреба в страните от Европейския съюз от 26 февруари 2009 г. и се разпространява в целия свят с изключение на САЩ.
IDflu® използва иновативна микро-инжекционна система, чрез която ваксината се поставя вертикално в горния дермалния слой на кожата на дълбочина само 1.5 до 2 mm., бързо и безболезнено като по този начин се елиминира рискът да се засегне вена или нерв.
Проф. д-р Мира Кожухарова подчерта, че дермата е високо имуногенна област, която осигурява ефективна и сигурна защита срещу грип. Поради високата концентрация на специализирани имунни клетки в този слой на кожата, както и тяхната способност да стимулират ефективно имунен отговор, интрадермалната ваксинация осигурява директен и ефективен достъп до имунната система, за разлика от разпространената в момента мускулна ваксина.
По думите й тези дендритни клетки не се влияят от процесите на стареене. За първи път интрадермална ваксина се прилага при едрата шарка. При хепатит В по този начин се изгражда по-добре имунитетът.
Според изследване сред лекари и фармацевти, между 10% и 55% от пациентите се въздържат от ваксиниране, именно заради страха си от иглата. Новата ваксина ще повиши готовността на пациента да се ваксинират, тъй като микро-иглата е с дължина само 1,5 мм и дебелина от 0,31 мм (10 пъти по-малка и близо 2 пъти по-тънка от стандартната игла на интрамускулната ваксина против грип). Освен това прилаганото количество на ваксинните антигени в дермалния слой на кожата, е от 0,1 мл, което също е пет пъти по-малко от обема на обикновените интрамускулни ваксини.
Микроинжекционната система на IDflu® е безопасна както за медицинския персонал, който извършва ваксинацията, така и за ваксинираните. благодарение на интегрирана система за предпазване от иглата, която се активира ръчно веднага след инжектиране, намалявайки до минимум риска от убождане от иглата, замърсяване и неправилна повторна употреба.
Личните лекари в страната няма да срещнат никакви трудности при нейното прилагане, а хората вече имат възможност да избират между нормалната мускулна инжекция и новия подход в прилагане на противогрипната ваксина, чрез микроинжекционната система IDflu®, бе мнението на проф. Кожухарова.
IDflu е произведена във Франция и се предлага в 2 дозировки, за целенасочена защита на възрастни, 9µg за лица от 18 до 59 години и 15µg за лица на 60 и повече години. И двете осигуряват ефективна серопротекция срещу всички изследвани сезонни грипни щамове и ще са в аптечната ни мрежа, след 20 септември т г. на цена 23 лева. Способността на тези дозови форми да индуцират защитни антитела във всяка възрастова група, е измерена при многобройни клинични проучвания и е сравнена с имуногенността срещу трите щама на сезонния грип на референтни сезонни ваксини срещу грип, с интрамускулно приложение, които понастоящем се използват.
Възпалителният и имунологичен отговор на IDflu в дермата отшумява в рамките на 3 дни. Клиничните проучвания, проведени в Австралия, Нова Зеландия и в девет европейски държави, при деца и възрастни в 96-7% показват, че локалните реакции са преходни, напълно или много приемливи. Изследваните са изразили удовлетвореност от новата ваксина и са заявили предпочитанието си да бъдат ваксинирани следващата година със същата ваксина.
Според данни на СЗО между 5-10% от възрастните и 20-30% от децата в световен мащаб всяка година боледуват от грип. Тежките форми на заболяването засягат близо 3 млн. души годишно. У нас ежегодно се разболяват около 2.4 млн. души от грип и остри респираторни заболявания или от двете заедно. Грипните епидемии обикновено се съпровождат от вълна на пневмонии. Над 90% от смъртните случаи свързани с грип, настъпват при възрастни пациенти на и над 65-годишна възраст.
Имунизацията срещу сезонния грип е обект на специална Препоръка на Съвета на Европейския Съюз от 22 декември 2009 г. акцентът е върху рисковите групи. А целта е до зимния сезон на 2014 – 2015 г. да се достигне обхват от 75% при възрастните хора, а ако е възможно и при другите рискови групи, в заключение подчерта още проф. Кожухарова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар