Translate

четвъртък, 16 септември 2010 г.

Аспирин Комплекс - нов уникален продукт на българския фармацевтичен пазар

Като търговска марка официално аспиринът е регистриран в далечната 1899 г. в Берлин на 1 февруари.
На нашия пазар са се наложили, както Аспирин протект, специално създаден за профилактика на сърдечно-съдовите заболявания, така и Аспирин С, който действа бързо при поява на първите симптоми на настинка и грип.
Сега вече портфолиото на фармацевтичната компания Байер България е обогатено с още един качествен нов безрецептурен продукт, а именно противогрипният медикамент - Аспирин Комплекс, за перорална употреба.
Характерно за Аспирин Комплекс е че действа, при силно изразени симптоми на настинка и грип като запушен нос, възпалено гърло, болки в мускулите и висока температура.
Аспирин Комплекс съдържа уникална комбинация от ацетилсалицилова киселина 500 мг и псевдоефедрин30 мг. Първото активно вещество притежава, както мощно противовъзпалително и болкоуспокояващо действие, така и бърз температуро-понижаващ резултат. А второто облекчава възпалението на носната лигавица, освобождава дихателните пътища и действа от 30 мин. след приема като ефектът е минимум 4 часа.
Аспирин Комплекс е под формата на разтворими гранули и се продава на сашета (прахчета), които се резорбират от организма много по-бързо от обикновената таблетка. За възрастните жени и мъже, между 20-54 годишна възраст, е препоръчителна единичната доза от 1-2 сашета. При необходимост тя може да се повтори, през интервали от 4-8 часа, но не бива да се надвишава максималната дневна доза от 6 сашета. Преди прием прахчетата се разтварят в чаша хладка вода, която за разлика от горещата не дразни възпаленото гърло. Така организмът си осигурява и повече течности, по време на настинката, и то с приятен портокалов вкус.
Аспирин Комплекс обаче не трябва да се приема повече от 3 дни без лекарска консултация.
При деца под 16 години, употребата му не се препоръчва, освен ако не е по лекарско предписание, тъй като има вероятна връзка между ацетилсалициловата киселина и синдрома на Reye, когато се прилага при деца с повишена температура. Синдромът на Reye е много рядко заболяване, което може да бъде фатално.
Ацетилсалициловата киселина може да предизвика бронхоспазъм и да индуцира астматичен пристъп или други реакции на свръхчувствителност.
Поради ограниченият опит с Аспирин Комплекс при подрастващите не може да се дадат специални препоръки за дозиране при тях.
Пациентите в старческа възраст може да са особено чувствителни към ефектите на псевдоефедрин върху централната нервна система т. е. да имат сънливост или халюцинации - да усещат неща, които не са действителност.
Медикаментът е противопоказен при бременност, кърмене, тежка хипертония, хеморагична диатеза и др. заболявания.
С Аспирин Комплекс се налагат нови стандарти за лечение на настинките и грипните заболявания и се затвърждава ролята на Аспирин като един от най-ефикасните медикаменти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар