Translate

вторник, 28 септември 2010 г.

Рош България дари апарати за рехабилитация на жени след оперативно лечение на рак на гърдата на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и приятели

Апаратурата е за лимфодренаж, електротерапия и вакуум-масаж  и ще се използва по програма "ВИКТОРИЯ" за медицинска, социална и психологическа рехабилитация на жени след оперативно лечение на рак на млечната жлеза.
Лимфодренажните апарати пък са снабдени с модерен софтуер, който дава възможност за изключване на определени сегменти и прецизно дозиране на налягането. Така физикалните лекари ще разполагат вече и с мултифункционален физиотерапевтичен комбайн, с който ще обслужват не само пациентките от програмата, но и ще извършват разнообразни процедури на техните придружители по време на престоя им в курорта.
Рехабилитационната програма, която е с продължителност 10 дни,  е разработена от специалисти по физикална медицина, мениджърски екип на „Специализирани болници за рехабилитация-Национален комплекс“ ЕАД, клинични психолози от АПОЗ и онколози и се провежда в една от базите на "Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс" в Банкя. 
По-голямата част от стойността на престоя (120 лв. дневно) се поема от болницата, а пациентките доплащат по 29 лв. на ден. 
-За Рош България като социално отговорна компания е важно да разбираме по-добре как се живее с рак на млечната жлеза и какви предизвикателства стоят пред пациентите и
техните близки. Поради тази причина ние правим това дарение, което ще помогне на пациентките да се възстановят по-бързо от операцията и да се върнат към нормалния си начин на живот, каза д-р Методия Чадиковски, Генерален мениджър на Рош България.
Председателят на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания Евгения Адърска подчерта, че всяка година в България се диагностицират и оперират над 3200 жени с рак на млечната жлеза и за тях е много важно да получат отговор на всичките си въпроси свързани със заболяването и да обменят информация, както с медицински специалисти, така и с други пациенти като тях, тъй като ако навреме се направи медицинска рехабилитация, усложненията след оперативната намеса, като например подуване на ръката, могат да бъдат избегнати или значително намалени. 
По думите и различното в тази програма е, че тя протича под пълен медицински контрол като подбора на подходящите за програмата пациентки се прави от онколози.
-Водят се разговори с МЗ относно възможностите една от съществуващите клинични пътеки за рехабилитация да бъде адаптирана специално за нуждите на пациентки с рак на гърдата след хирургичната интервенция и последвалите я курсове медикаментозна и лъчетерапия. След броени дни ще представим първите резултати от програмата на Европейския конгрес по онкология в Милано, каза още Адърска.
Все още липсва скрининг  и няма приета национална програма  за борба с тези заболявания - рак на гърда, рак на маточна шийка и т. н.
Първият у нас център за рехабилитация на жени, претърпели операция на рак на гърдата, бе официално открит в Банкя само преди  няколко месеца.
Той е създаден по програмата "Виктория", съвместна инициатива на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и МЗ.
Новият специализиран център разполага с 40 легла и предлага комплексна рехабилитация, която включва медицинска, социална и психологическа подкрепа. Възстановяването на пациентките ще става под контрола на психолози и онколози. При откриването му центърът разполага с два медицински апарата на най-високо ниво - за зарастването на рани от оперативните интервенции, а другият подпомага раздвижването на засегнатата ръка. Медицинските процедури се съчетават и с арттерапия. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар