Translate

четвъртък, 16 септември 2010 г.

За втори път стартира кампанията „Шанс за живот – шанс за нови спомени”

По света 10% от новородените са деца изложени на риск. През последните 15 години у нас съществува тенденция към увеличаване броят на недоносените деца с изключително ниско тегло, които се нуждаят от специализирани грижи и терапия, след раждането.
Независимо, че за последните 2 години раждаемостта в страната се е повишила с 0,5‰, съответно от 10,2‰ през 2008г. до 10,7‰ през 2009г., броят на новородените недоносени бебета с тегло под 1500 гр. се е увеличил от 24,8% на 32.4%.
Същевременно обаче и за 2010 год., процентът на преждевременните раждания остава висок - 7,9%, което означава, че ежегодно се раждат около 6000 недоносени бебета.
В някои области като Благоевград, Добрич, Монтана, Пазарджик, Кърджали, Бургас, Пловдив, Стара Загора и София процентът на преждевременно родените деца надхвърля 10. В Сливен и Варна техният относителен дял достига дори до 15-6%. Това съобщи проф. Емилия Христова, председател на Българската асоциация на неонатолозите, която е и медицински консултант на провеждащата се, за втора поредна година, благотворителна кампания на „Procter and Gamble” (P&G), под мотото „Шанс за живот – шанс за нови спомени”, в периода от 1-ви септември до 30-ти ноември 2010г..
В продължение на два месеца в цялата страна ще бъдат осъществени множество образователни и инвеститорски инициативи, чиято крайната цел е да се повиши информираността и солидарността на обществото по проблемите на преждевременните раждания. Мисията на таз годишната кампанията е да продължи оборудването на неонатологични звена съобразно Европейските критерии за окомплектованост на залите за първична реанимация с мониторни системи за проследяване на основните жизнено важни показатели на рисковите новородени деца.
Европейската практика показва, че първите грижи за тях са от съществено значение, както за подпомагане на дишането, така и за осигуряване на добро качество на живот, особено при преждевременно родените деца. Основните медицински рискове при тези деца са свързани със забавената им адаптация към новите условия на живот, в които попадат след излизането от утробата. Медиците наричат този проблем – забавена кардиопомунална адаптация.
Със средства на кампанията ще бъдат дарени 41 апарата за пулсоксиметрия на 35 от най-големите родилни отделения в 27 български града (Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, София, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол).
Благодарение на тези нови съвременни апарати, още в родилните зали неонатологичните ни екипи, своевременно ще преценяват рискът при новородените деца, относно невъзможността да се адаптират към новите условия за живот и да започне незабавното им лечение, още в първите 10-15 минути след раждането им.
Пулсоксиметрите подават точна информация за сърдечната честота на новороденото и за сатурацията т. е. насищането на кръвта му с кислород. Апаратите не се повлияват от артефакти – движение, плач или неспокойствие на новороденото дете като фалшивите аларми свързани с действията му са максимално редуцирани.
Чрез пулсоксиметърията се извършва превенция и ранна диагностика на дихателните нарушения (неонатален респираторен дистрес синдром), за намаляването на ранната и късната неонатална смъртност, на късните неврологични последствия като хеморагични и исхемични поражения на централната нервна система, водещи да церебрална детска парализа примерно. Само при подобен прецизен мониторинг е възможно да се определи и правилното терапевтичното поведение бе мнението на водещи специалисти-неонатолози. Според тях, желателно е всяко рисково дете да бъде 2-3 дни мониторирано, както е в Европа.
Пулсoксиметрите и реанимационни апарати Neopuff са част от терапевтичната стратегия на преждевременно родените деца, посочиха и организаторите на кампанията.
През следващите години очакванията са да се увеличава относителният дял на рисково новородените деца, поради по-голямата честота на многоплодните бременности, в резултат на ин-витро процедурите и по-честите раждания преди 32 гестационна седмица, както и на преждевременно родените, с тегло между 600 и 1500 грама.
Съгласно европейското определение, за живо дете вече и у нас се приема това с тегло над 600 грама. Тези бебета обаче са функционално незрели и се налага да бъдат поставени в инкубатори-кувиози, в които се следи за хемодинамиката им т. е. за нормалното функциониране и съзряване на техните органи.
По думите на проф. Христова неонатолозите в страната вече 15-та година имат специален протокол за обучение и са добре подготвени и знаещи, но техните опасения са свързани единствено с недостатъчния брой акушерки и медицински сестри в страната, което се налага като тенденция.
Единствено неонаталогичният стандарт вече е актуализиран и неонатолозите може да се похвалим с доста постижения, каза в заключение тя.

Няма коментари:

Публикуване на коментар