Translate

сряда, 8 септември 2010 г.

Създадена бе нова асоциация към БЛС - Националната асоциацията на лекарите от болничната помощ

зНа 4 и 5 септември в с. Равда, обл. Бургас бе учредена Национална асоциация на лекарите от болничната помощ към БЛС. За председател е избран д-р Динчо Генев, управител на МБАЛ Харманли. Зам. председателите са д-р Венцислав Грозев, доц. Иван Мазнев и двамата от Плевен, като и д-р Атанас Атанасов от Нови Пазар. Главен секретар на новоучредената организация е д-р Тодор Хинов от Севлиево.
Основната цел на асоциацията е да защитава и отстоява правата на болничните лекари. Нейни представители ще участват в преговорите за НРД и при изготвяне на стандартите по различните медицински специалности. Присъстващите над 90 души учредители са приела и следното решение:


Р Е Ш Е Н И Е
на
учредителното събрание на Националната асоциацията на лекарите от болничната помощ (НАЛБВ)


Лекарите, работещи в болниците на РБ категорично не приемат провежданата до момента политика на правителството по отношение на болничната помощ.

Националната асоциация започва организирането на протестни действия, насочени срещу:
1. Нарушението на конституционните права на българските граждани за достъпна, равнопоставена и безопасна болнична медицинска помощ и задължава УС на НАЛБП да сезира омбудсмана на РБ и Еврокомисаря по здравеопазване;
2. Системното забавяне и в непълен размер изплащане от страна на НЗОК на дължимите суми за оказана болнична помощ по клинични пътеки;
3. Тиражираните в медийното пространство недоказани обвинения срещу лекари за престъпна дейност, свързана с източване на НЗОК и некачествено оказване на медицинска помощ.
Датата, мястото и формата на протестните действия ще бъдат определени на предстоящия извънреден събор на БЛС на 17.09.2010 г.
След създаването на сдружението на общопрактикуващите лекари и на асоциацията на специалистите в доболничната помощ, учредяването на новата организация е поредната стъпка към превръщането на БЛС в Лекарска камара.

Досега към БЛС нямаше асоциация на тази група лекари, която да защитава и отстоява правата им, а те са основната в здравеопазването и вече беше краен срок да намерим общото в интересите си. Първото, което асоциацията ще направи, е среща с премиера Бойко Борисов, за да представят исканията си - да се отложат сроковете в закона за лечебните заведения, както и да започнат преговори за промяна на стандартите на лечение в различни области, заяви пред в. „Труд" д-р Генев.

Общ медицински регистър ще обедини в скоро време регулираните професии т. е. всички лекари, акушерки и медицински сестри от Европейския съюз, съобщи проф. Станка Маркова, председател на БАСЗГ. До 1-2 години регистърът ще е готов.
С едно кликване в интернет медицинските специалисти ще си избират най-подходящите оферти за работа, а болничните управители с лекота ще си попълват персонала с възможно най-добрите кандидати.
Общият трудов пазар за медиците по всяка вероятност ще включи и рехабилитаторите и лаборантите. От сестринската организация предлагат да се промени името на самата професия, защото заради него много малко мъже у нас я избират. В ЕС до 40% от сестрите са мъже, а у нас през последните години в курс има само по 10-15 представители на силния пол. Вече е одобрена и скоро ще влезе в регистъра и нова професия - здравен асистент, който ще помага на сестрите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар