сряда, 8 септември 2010 г.

Обещанията дали ще предотвратят лекарските протести наесен

Очакваме да се гарантира оцеляването на здравеопазването до края на годината. Това заяви пред БТВ председателят на УС на БЛС д-р Цветан Райчинов по повод предстоящата среща между премиера и Обществения съвет по здравеопазване. Необходими са около 200 милиона лева за оцеляване до края на годината, съобщи д-р Райчинов. Ако тези пари не постъпят в касата на НЗОК, ще последва събор на Лекарския съюз и решение за протестни действия. „Абсолютно категорични сме, няма как да стоим и да гледаме отстрани", заяви той. По думите му БЛС ще очаква разбиране на проблема и неговото решение. „Парите за здравеопазване са в така наречения голям резерв. Никой не е казал, че няма да го разблокират, няма постъпило предложение, но това е друг въпрос. Това са средства за здраве и следва да се изразходват за здраве, когато има нужда от това", каза д-р Райчинов в отговор на предположението, че е възможно да им обяснят, че няма пари.

След срещата на 31. 08 т. г между министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, здравният министър проф. Анна-Мария Борисова, ръководствата на БЛС, БЗС и синдикатите, финансовият министър съобщи, че ще бъде създадена работна група от представители на правителството и на обществения съвет в здравеопазването, в който влизат лекари, синдикати и пациентски организации, която ще направи „точни сметки къде има недостиг на пари и на какво се дължи той”. На базата на тези разчети предстои и нова среща с премиера, по проблемите на здравеопазването, след първата десетдневка на м. септември.
От думите на Дянков стана ясно, че премиерът лично е поел задължение на базата на тези разчети, средствата за тази година за здравеопазване да бъдат не по-малко от парите дадени за 2009 година, но категорично отказа да отговори на въпроса откъде ще се вземат те.
Според д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС, това е доста ранен въпрос, защото след като комисията свърши своята работа, министър Дянков след като е поел ангажимент, “ще каже от къде и как”.
Той съобщи, че по време на срещата представителите на обществения съвет в здравеопазването, са поискали да бъде гарантирано заплащането на лекарите специалисти, джипитата и лаборантите в пълен обем, както е фиксирано в НРД 2010. Те са настояли да бъдат гарантирани парите за лекарства в реимбурсния списък на касата, като процентът, който поема тя, да не се променя в ущърб на болните. Други от исканията на съвета засягат отделянето на бюджета на здравната каса от консолидирания държавен бюджет, ежемесечното публикуване информация за разходите на касата, до задължаване държавните институции да внасят здравните осигуровки на служители, деца, пенсионери и др. т. е. до законови промени.
От обществения съвет са настояли също така обещанията на правителството да бъдат написани и подписани.
-На този етап лекарите няма да стачкуват, "но това не означава, че БЛС е прекратил каквото и да е към момента, докато не се финализира работата на тази комисия със съответните подписи". Дотогава оставаме в стачна готовност. Не съм уверен, че обещанията ще бъдат изпълнени, но съм оптимистично настроен. В противен случай, след две седмици излизаме на протест. Това потвърдихме пред премиера, той дори се пошегува, че две седмици си е сериозно отлагане. Ако се случи това, което обещаха и той, и Дянков, няма да има основание за протест, поясни д-р Райчинов.
Дали ще има протести на лекарите ще зависи от това дали премиерът ще си спази обещанието - бюджетът на здравеопазването да бъде същия като миналата година каза и д-р Евгени Душков от КТ "Подкрепа".
По думите му, по време на срещата правителството е представило тезата, че парите за болнична помощ са същите, колкото миналата година. Само, че тази година има както ръст на хоспитализациите с 12% така и ръст на заплатите. Откъде са тези данни за заплатите не е ясно, защото при нас, синдикатите, такива данни няма. Не може миналата година средномесечно да са се давали по 90 млн. лева за болнична помощ, а сега да се дават 69 млн. лева и да се казва, че се дават същите пари. Някъде нещо се губи. Разминаването идва, защото министър Дянков започна да цитира като абсолютна сума бюджета на НЗОК, но пропуска, че голяма част от тези пари са заделени във фискалния резерв и не са оборотни в здравеопазването, каза д-р Душков.
По изчисления на обществения съвет в здравеопазването, обаче „за да се успокои здравната система”, да работи нормално и да не се връщат пациенти, до края на тази година са необходими около 205 млн. лева като в тях се включват и натрупани задължения от март до сега.
Дянков бе категоричен, че резерва на НЗОК няма да се пипа, тъй като разблокирането на фискалния резерв, според него ще застраши стабилността на валутния борд. За сметка на това касата предлага нормативни промени, чрез които добре работещите болници да получават бонуси извън делегираните бюджети. Д-р Нели Нешева съобщи, че обмислят от касата въвеждането на така наречените коригиращи коефициенти, които да позволят на работещите болници да се плаща над делегираните бюджети. По думите й тези коригиращи коефициенти ще бъдат регламентирани с наредба на МЗ и ще могат да се приложат в 80% от болниците, които “работят най-добре на този етап“ максимум до два месеца.
Предстои до месец да се направи и пълна ревизия на клиничните пътеки, съобщи здравният министър.
-Това е необходимо, не само за да бъдат изяснени неяснотите колко средства са дадени и кое колко струва, за да регламентираме труда, който се влага вътре, но и за здравната реформа, която ще влезе в сила от 1 януари 2011 г.. Ревизията ще бъде относно заплащане, структура, място в и извън болничната помощ, основно времетраене на процедурите вътре, което ще регламентира броят на процедурите на едно работно място, на един работен ден. Целта е да се въведе ред в тази система. Така от началото на следващата година цената им ще бъде различна, заяви проф. Борисова.
--------------------............................----------------------------.............................----------------------
Категорични сме, че ако исканията ни не бъдат удовлетворени, ефективни протести ще има. Парите за здравеопазване са в т.нар. „голям резерв” и никой не е казал, че няма да го разблокират. Това са средства, които са предназначени единствено и само за здраве и следва да се разходват за това. Това са парите от нашите здравни вноски. Това заяви в студиото на „Тази сутрин” по бТВ д-р Цветан Райчинов, председател на УС на БЛС.
По думите му един изключително нисък процент от лекарите са с много високи заплати, това са медици с години натрупан опит, които са и високо квалифицирани. Той призна, че на отделни места има и злоупотреби, но подчерта, че сериозни, доказани факти за това все още няма.

...............-----------------..................-----------------------.......................------------------------
ЦЕЦКА ЦАЧЕВА, председател на Народното събрание: От здравната реформа зависи оценката за работата на кабинета
-На първо място искам да подчертая ангажимента на Народното събрание по отношение на реформата в здравната система. Това е сектор, в който вече 20 години се правят опити за реформи. Стана ясно обаче, че се дават достатъчно средства, които не водят към ефективно и модерно здравеопазване. Реформата в здравната система е в ход, предстои ни да гласуваме няколко нови закона, които ще дадат юридическата основа на това, което прави изпълнителната власт. Това са законите за здравето, за лекарствените продукти в хуманната медицина, за здравното осигуряване. В момента се сблъскваме с един прецедент - има несъбираемост на вноските за здравно осигуряване. От една страна, чрез медиите обществото е информирано за неизрядните платци към здравната каса, а, от друга - задължение на всеки лекар е да окаже помощ на хората. Получава се така, че цялото общество поема ангажимент към недобросъвестни платци.
Премиерът г-н Борисов също призна, че кабинетът се забави с реформата в здравеопазването няколко месеца. Смяната на министъра на здравеопазването доведе обективно до това забавяне. Тази сфера рефлектира най-много върху гражданите, тя е много чувствителна. И от това как ще се справи кабинетът с реформата в здравеопазването до голяма степен ще зависи оценката за работата на правителството като цяло.
.....................--------------------........................--------------------........................---------------------

________________________________________
МНЕНИЯ

Депутатът от СДС д-р Ваньо Шарков заяви, че по оценки на експертната група в партията дефицитът на здравната каса ще надмине сумата от 350 млн. лева.
Той каза още, че за преодоляването на дефицита трябва спешно да бъдат деблокирани 401 млн. лева от здравни вноски, които на този етап стоят в БНБ.
По думите му към финансовата икономическа криза вече е прибавена и здравната, която обаче не може да бъде обяснена само с наследеното от тройната коалиция. Парите събрани от здравни вноски се използват за финансиране на други дейности и доказателствата за това били категорични. Шарков обясни, че наличностите по сметките на НЗОК в БНБ към 31.05.2010 г. са в размер на 972 милиона лева.

БСП ще поднови искането за създаването на анкетна комисия за деблокирането на резерва на НЗОК, каза Сергей Станишев. Според лидера на социалистите здравеопазването е „в пълен колапс“. „Няма сектор в здравеопазването, който да функционира нормално, и това, което се прави, не е реформа, а ликвидация на здравеопазването“. Упорито се водят лечебните заведения към евтина приватизация– държавата активно води в тази посока, каза Станишев. Той каза още, че здравеопазването ще е основен приоритет за БСП през новия политически сезон.

Няма коментари:

Публикуване на коментар