Translate

събота, 18 септември 2010 г.

Лекарският символичен протест започна от 17.09.2010 г. Общонационалният протестен митинг е насрочен, пред НС на 15 октомври, под мотото „Финансирането на здравната система е опасно за вашето здраве"

До 25 октомври управляващите трябва да представят мерки и срокове за изпълнение на поставените им искания в декларацията на БЛС. При липса на реакция, лекарите продължават с ефективни стачни действия (безсрочен протест) от 1 ноември, съвместно със синдикатите.
Приеха 280-те от регистрираните 394 делегати на 50-ят извънреден събор на БЛС, който се проведе на 17.09. т. г. в киносалона на ВМА.
Те приеха още на 4 10. т. г. болниците да внесат колективните си съдебни искове срещу НЗОК. На 11 октомври да се проведат регионални митинги, а на 15 октомври и заключителния общонационален протест в столицата. Това решение бе гласувано с 219 „за", един "против" и четирима "въздържали се".
Д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС, предложи, от сега да започнат символичните протестни действия като вместо сини лекарите носят черни лентички на реверите си „за да знаят всички хора, че здравеопазването у нас е погребано”.
-Видимо има разбиране от управляващите, но действия няма или ако има то те са обратно на очакваните. Здравната система се руши необратимо. Толкова трагична ситуация досега не е имало. Не е въпросът само за парите. В момента МЗ „бълва” наистина безумни стандарти. Кой ги пише? Всичко това говори, че здравеопазването е на автопилот, а това, което се случва е направо гавра с нас. Лошото е, че няма перспектива, защото това пред нас е все и още по-лошо. Здравната система е пред разпад, констатира той.
Зам. министъра на финансите Владислав Горанов, дойде неочаквано, близо 2 часа, след началото на събор, с обяснението, че ще прочете специално писмо от министър Симеон Дянков до председателя на БЛС.
Съобщи, че съгласно новото предложение на финансовото министерство до края на 2010 г. се осигуряват по 80 милиона лева месечно на болниците, а дължимите им 125-те млн. лв., изработени от март до юни т. г., ще бъдат изплатени до края на март 2011-а. Пари обаче ще получат само тези болниците, които сключат анекси, че ще изпълняват новите изисквания за лечебните заведения, обвързани с делегирани бюджети. Присъстващите в залата лекари не му позволиха да дочете писмото до край. С дюдюкания, освирквания, с ръкопляскания и викове “Какво прави тук?”, „Вън от България“, „Кой го е канил този човек“ те принудиха Горанов да напусне залата.
Д-р Милен Чолаков председател на асоциацията на ОПЛ в Шумен и член на УС на БЛС дори го замери с полупразна бутилка с вода от 500 мл.
За това си действие той помоли по-късно присъстващите за извинение.
Д-р Чолаков поиска оставката на Владислав Горанов, който е и председател на Надзорния съвет на НЗОК – „човекът, с най-ехидната усмивка от управляващите, който се подигра с цялото медицинско съсловие”.
Поиска оставката също и на финансовия министър Симеон Дянков, „който с омазаното си лустро по косичката ми обяснява, че парите от здравни вноски ще отиват във фискалния резерв”, както и на здравния министър проф. Анна-Мария Борисова, „която абсолютно абдикира от нейните отговорности за политиката в здравеопазването и ни направи на маймуни с млякото и глупостите си”. И накрая подчерта, че ако те не ги дадат иска оставката и на премиера Бойко Борисов, „тъй като той е отговорен за всичко”. Д-р Чолаков обвини министър-председателят в неизпълнени обещания и припомни изказването му от март т. г., когато Борисов попита „лекарите къде са били, докато е управлявала тройната коалиция”.
-Властта трябва да види, като е сбъркала, какво заслужава и тука не трябваше да дойде тази слюда, а отговорникът за състоянието на здравеопазването и това е Бойко Борисов. И ако от тук нататък не продължим с мощен протест на регионално и на национално ниво, ако не сме единни в ПИМП, СИМП и БП нищо няма да стане. Ако не действаме като един юмрук, ако не реагираме правилно сега, то ще стане като в поговорката - малко бебе, щом не плаче, не му дават да суче”, продължи той и призова делегатите към “мощен и разтърсващ протест”, защото в противен случай никой няма да загуби веригите на които сега е прикован...
Съборът гласува със 110 гласа "за", 65 „против” и 23 „въздържали се” и трите оставките да бъдат поискани „за несправяне с вменените им по закон действия по провеждане на политиката на здравеопазване”.
В същото време вън от залата, Горанов пък обясняваше пред медиите, че реакцията на лекарите е нормална, защото са “емоционално заредени”.
По време на дебата, относно състоянието на здравеопазването у нас и предстоящите протестни действия, един от делегатите тъжно констатира, че “от днешния ден зависи въобще дали ще има България“. Друг лекар предложи здравеопазването да премине към ресора на вицепремиера Цветан Цветанов с мотива, че то трябва да се разглежда като елементи на националната ни сигурност. Трети напомни, че не са сами и могат да получат подкрепа и от вън – от ЕС. Според други делегати медицинските специалисти вече са с толкова ограничени възможности да изпълняват своите задължения, че те самите са в риск.
Всеобщата констатация бе липсата на всякакъв напредък до момента в проведените преговори с МЗ, МФ, НЗОК и парламентарната комисия по здравеопазване, хаотичност в действията, които не могат да се нарекат здравна реформа и невъзможността повече лекарите да кредитират с труда си държавата - системата на здравеопазване.
Лекарите бяха единодушни, че всички средства са вече изчерпани и това е последния им шанс, но за да имат успех трябва да действат консолидирано, защото както се казва «делото за спасяване на давещия се е дело на самия давещ се». И ако сега изпуснат момента да се удари с юмрук по масата – утре ще бъде късно.
Проф. Милан Миланов, председател на централната етична комисия на БЛС заяви, че гарантира организирането на лекарски съд на честта за „тези колеги от управлението, които са докарали здравеопазването до сегашното му ниво”. Той прикани присъстващите лекари да изпращат в комисията аргументирана информация и доклади за починали пациенти вследствие на образувалите се листи на чакащите, както и когато поради недостиг на средства се стига до некачествено лечение на болни и смърт.
-Те ни превръщат в съучастници, в убийци на хора, защото сме принудени да свалим 80% от качеството на медицинските си услуги. Когато почине пациент, хората обвиняват нас лекарите, а не тези, които са главните виновници – тези, които с политиката си създадоха това. Къде е законът, който разрешава да има такива листи на чакащи пациенти и да се заплаща за избор на лекарски екип. Накрая излиза, че ние с вас сме престъпниците, защото сме докарани до там да не можем да си вършим работата, а тия хора, участващи в този сговор за унищожаване на здравеопазването излизат чисти.
Той заплаши, че лекарите ще влязат в сивия сектор, но риторично попита това ли заслужава България, членка на ЕС, това ли заслужаваме всички ние, през 2010 год..
От залата се чуха и други предложения от рода на „членството на лекарите от властта да бъде замразено в БЛС” и т. н..
След повече от пет часа дебати делегатите на събор приеха декларация адресирана до НС, МС, МФ, МЗ и НЗОК.
В нея те настояват за безусловно изплащане на всички суми, дължими от НЗОК и МЗ към изпълнителите на медицинска помощ до 30 септември 2010 г. и осигуряване до края на годината на средства за здравеопазване, не по-малки от тези през 2009 г. Настояват още за отделяне на държавата от управлението на НЗОК, чрез въвеждане на обществено управление, без политическа намеса, както и отделяне на бюджета на НЗОК от консолидирания държавен бюджет с разходна част, не по-ниска от приходната и гаранция за ползването му само и единствено за здраве.
Сред исканията на лекарите са премахване на делегираните бюджети в болничната помощ и регулативните стандарти в доболничната помощ, като гаранция за упражняване на конституционното право на гражданите за достъпна и качествена медицинска помощ; утвърждаване на минимални цени на медицинските услуги, предложени от БЛС; не по-малко от 4.8 %от БВП да бъде отделян за здравеопазване (Според проектобюджета за 2011 г., предложен от МФ за здравеопазване са предвидени средства в размер на 3,7% от БВП.); спиране на всякакви нормативни промени до консенсусно приемане на ясна стратегия за развитие на здравеопазването и регламентиране със законови норми на статута на лекарите-специализанти.
Участниците в събора получиха безусловната подкрепа от БАПЗГ, БФС, БЗС, синдикати и пациентски организации, по отношение на предстоящите им протестни действия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар