Translate

петък, 1 октомври 2010 г.

10 риска свързани с употребата на наргилето

В последно време се наблюдава масово тютюнопушене с наргиле и сред българските младежи . Във Франция 53% от учениците на 16 годишна възраст  пушат наргиле и техния брой нараства на 76% сред 19 годишните, по данни на проф. Бертран Даутценберг, от Френската служба за превенция на тютюнопушенето
Този взрив на използване на наргиле е свързан с намаляване на консумацията на цигари, тъй като опасността от пушене на цигари е широко медийно разпространена, а опасността от пушене с наргиле е дълбоко непозната.
Но рисковете  които крие то не са за подценяване. Ще изброим само десет от тях, а именно:

1.Чрез слюнката може да се пренасят бактерии и вируси, като например вируса на херпеса.
2.Микроорганизмите, живеещи в стомашно-чревния тракт, и най-вече намиращите се в хранопровода, могат да попаднат във водната част на наргилето.
3.Установено е, че епидемията от туберкулоза, избухнала в Египет и Сирия, е била свързана с пушенето на наргиле в кафенетата.
4.В тютюна за наргилета се добавят аромати, които променят уханието или придават приятен вкус, но замърсяват с добавките си. Някои от тях, като например амонякът, подпомагат тютюнът да освобождава никотина.
5.Цигареният дим е горещ и не може да бъде вдишван много дълбоко в белите дробове, докато този на наргилето не е и може да бъде вдишван дълбоко, при това заедно с катрана.
6.Водата не разтваря повечето от химикалите, намиращи се в тютюневия дим. Въглеродният монооксид е 30 пъти по-неразтворим във вода, в сравнение с кислорода. Всичко, което се разтваря, замърсява водата.
7.Не е известно точно колко никотин, катрани и въглероден монооксид се освобождават при пушенето на наргиле.
8.В добавките, открити в дима от наргилето, са намерени освен следи от истински плодове и ядки, още пестициди и химикали от селското стопанство.
9.Така нареченото билково наргиле излага пушача на същото количество никотин и химикали причиняващи рак, както и обикновеното.
        10.При пушене на една серия наргиле пушачите вдишват 200 пъти повече дим, отколкото биха вдишали от изпушването на една цигара.

Няма коментари:

Публикуване на коментар