Translate

неделя, 14 март 2010 г.

Докъде стигнахме!

На 11 март, под мотото „Предпази своите бъбреци! Контролирай диабета”, бе отбелязан световният бъбречен ден в повече от 100 държави, под егидата на Международното дружество по нефрология и Международната федерация на бъбречните фондации.
У нас организатори на инициативата, която се провежда от 2006 год., са Българското научно дружество по нефрология и Българската бъбречна асоциация.
Тази година фокусът на вниманието е върху връзката между захарния диабет и хроничните бъбречни заболявания.
В тази връзка от началото на годината до края на ноември 2010 г. близо 3000 човека в 12 центъра в страната - София, Пловдив, Плевен, Варна, Пазарджик, Смолян, Благоевград, Монтана, Габрово, Ловеч, Враца, и Видин ще бъдат обхванати от скриниг за хронични бъбречни заболявания.
До момента от прегледаните 580 души, 237 са се оказали диабетици (11 с тип 1 и 226 с тип2). С данни за хронично бъбречно заболяване са почти 40% от обхванатите диабетици. С микроалбуминурия или албуминурия са над ¼ от диабетиците срещу под 5% при хората без диабет и артериална хипертония. С намалена бъбречна функция са 75 души от 580, но с повишен серумен креатини са само 10 души, което и показва, че само изследване на серумния креатинин, без той да бъде използван за изчисляване на бъбречната функция, е неефективно за откриване на голямата част от хората, страдащи от хронично бъбречна заболяване. Само 22% от скринираните пациенти са без артериална хипертония и диабет, сочат данните от националното изследване.
Проф. Ана-Мария Борисова, председател на Дружеството по ендокринология, съобщи, че захарният диабет е най-честата причина за достигане до краен стадий на хронично бъбречно заболяване. В една трета от случаите болестта засяга хората над 60 години, две трети от болните са в активна възраст – 40-59 год., а 16% във възрастта – 20-29 год.. Преддиабетът също засяга по-младата популация. Смъртността при диабета нараства с нарастване на възрастта, но е по-висока при жените и това важи за целия свят, подчерта тя.
В официалните световни документи за 2010 - 9% от населението у нас, над 20-годишна възраст, или 520 000 души са болните от диабет. В НЗОК обаче са регистрирани около 200 000 с диабет и 2% с нефропатия. Световната статистика показва, че диабетна нефропатия развиват между 10 и 20% от диабетиците.
Това означава, че поне 40% си остават недиагностицирани. Данните на здравната каса за диабетно болните са абсолютно неверни и негодни за употреба, бе категорично проф. Борисова
В областта на диабета прави впечатление, че ежегодно и НЗОК, преди това и редица правителства, орязват части от доброто лечение на диабетиците, не въвеждат стандартите, които предлагат ендокринолозите и други специалисти. България е на последно място в Европа по диабетни грижи. Липсва национален диабетен регистър, макар че от години се говори за него и на практика решения се вземат на „тъмно”. Последният „препъни камък” за национална диабетна програма е финансов - липсват пари за този регистър, който е една начална стъпка, за да действа и програмата, обясни тя.
През 2030 година в световен мащаб се очаква увеличението на засегнатите от болестта да бъде с 54 %. Диабетиците ще бъдат 438 млн. души. Очакваното нарастване на болните с краен стадий на хронично бъбречно заболяване в резултат на диабет за същия период е над 8 пъти по-голямо. В Европа предстои най-малко увеличение – 20 %, а най-много в Африка – 98 % заради проблеми с диагностицирането. Средните здравни разходи за един диабетик за 2010 г. у нас са 301 стандартизирани долара за една година срещу над 6 500 в страни като САЩ и Австралия. В Хърватия – 736 стандартизирани долара. В Гърция разходите за един диабетик са девет пъти повече, отколкото у нас.
---
На благотворителна вечеря бяха разпродадени рисунки на деца от детския диалектен център, който е и единственото в страната специализирано звено за лечение на деца с бъбречна недостатъчност и пред- и посттрансплантационно наблюдение и лечение.
Познайте от кого бяха купени детските рисунки – от самите лекари, които ги лекуват...
Познайте и за какво се събираха парите – за закупуване на болнични легла...
Нямам думи!
Една от малките пациентки Анабел бе написала следното послание на своята забележителна рисунка-„ Нека това да бъде последната година на пожелания и първата на сбъднати желания”.
Е това освен, че ме остави без дъх ме наведе и на тъжната констатация - докъде стигнахме...
И пак нямам думи!

Няма коментари:

Публикуване на коментар